Fiksā pasta ar mīdijām un pētersīļiem
Ļoti vienkārši un ātri pagatavojamas vakariņas, bet garšo kā restorānā! Pastas un jūras velšu faniem varētu patikt, bet, ja mīdijas neiet pie sirds, tās var aizstāt ar garnelēm, var ar vistas fileju, var vispār iztikt tikai ar pētersīļiem un čili
Pagatavošanas laiks: 15 minūšu
Daudzums: 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: elementāri
Sastāvdaļas:
- 130 g nevārītas svaigās pastas
- mazliet eļļas cepšanai
- 1 ķiplokdaiviņa
- saišķītis pētersīļu
- 1 čili pāksts
- 160 g saldētu mīdiju
- 100 ml saldā krējuma
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- 30 g cietā siera
Gatavošana
1. Izvāra pastu al dente. Tikmēr pannā sakarsētā eļļā apcep zeltainas, plāni sagrieztas ķiplokdaivas šķēlītes, pievieno sīki sakapātus pētersīļus un čili.
2. Maisot visu mazliet pacep kopā, tad pievieno atlaidinātas mīdijas un vēl brīdi pacep.
3. Pielej saldo krējumu, samaisa, ļauj uzburbuļot un ierīvē uz smalkās rīves pusi no siera. Maisa, līdz siers izkūst un mērcīte viegli iebiezinās.
4. Nokāš pastu un pievieno pannā esošajai mērcei. Apmaisa, lai mērcīte apņem pastu, un pasniedz sasildītos šķīvjos, pārrīvējot atlikušo sieru.
Iespējams, garšīgākais deserts
Jā, tas ir brilē krēms – nesen uzzināju, ka tā latviski pareizi dēvējams crème brûlée. Lai nu kā tur būtu ar pareizrakstību un pareizrunu, skaidrs ir viens: šis ir tiešām brīnišķīgs, klasisks un vienkārši pagatavojams deserts!
Pagatavošanas laiks: apmēram 3 stundas (ar visu dzesēšanu)
Daudzums: 3 porcijas
Sarežģītības pakāpe: viegli (vēlams deglis virsiņas dedzināšanai)
Sastāvdaļas:
- 2 olu dzeltenumi
- 15 g vaniļas cukura
- 300 ml saldā krējuma
- 30 g brūnā cukura
- mazliet sviesta formiņu iesmērēšanai
Gatavošana
1. Bļodā liek olu dzeltenumus un saputo ar vaniļas cukuru. Saldo krējumu uzkarsē gandrīz (!) līdz vārīšanās temperatūrai un, nepārtraukti maisot, lēnām pievieno saputotajiem dzeltenumiem.
2. Iesmērē ar sviestu trīs karstumizturīgos trauciņus un salej tajos iegūto olu un krējuma masu. Tad trauciņus savieto uz dziļākas cepešpannas un ielej tajā karstu ūdeni tik daudz, lai tas sniegtos trauciņiem līdz pusei. Pannu liek 160 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 25 minūtēm, līdz krēms sarecējis un kļuvis stingrs.
3. Krēmu atdzesē un tad uz tā virsmas uzkaisa brūno cukuru – katrā trauciņā par tējkarotei. Tad ar gāzes degli cukuru karsē, līdz tas karamelizējas un top zeltaini brūns.
4. Pirms pasniegšanas krēmu novieto ledusskapī, bet ne ilgāk par divām stundām, jo citādi kraukšķīgā cukura kārtiņa zaudēs savu kraukšķīgumu.