Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

PVO: Eiropas pusaudžu vidū "satraucoši" krītas prezervatīvu lietošana

Eiropā pēdējos 10 gados ir ievērojami samazinājusies prezervatīvu lietošana seksuāli aktīvu pusaudžu vidū, un neaizsargāta seksa īpatsvars ir "satraucoši augsts", ceturtdien paziņoja Pasaules Veselības organizācija (PVO).

"Tas pakļauj jauniešus ievērojamam seksuāli transmisīvu infekciju (STI) un neplānotu grūtniecību riskam," teikts PVO Eiropas reģionālā biroja paziņojumā.

Aptaujā, kas aptvēra vairāk nekā 242 000 jauniešu 15 gadu vecumā 42 no 53 PVO Eiropas reģiona valstīm, iegūtie dati parādīja, ka seksuāli aktīvu pusaudžu zēnu īpatsvars, kuri pēdējo seksuālo attiecību laikā lietojuši prezervatīvu, ir samazinājies no 70% 2014.gadā līdz 61% 2022.gadā.

Pusaudžu meiteņu īpatsvars, kas atzina prezervatīva lietošanu pēdējo seksuālo attiecību laikā, samazinājies no 63% līdz 57%.

Gandrīz trešdaļa pusaudžu sacīja, ka nav lietojuši prezervatīvu vai kontracepcijas tableti pēdējo seksuālo attiecību laikā. Šādu pusaudžu īpatsvars kopš 2018.gada ir maz mainījies.

Kontracepcijas tablešu lietošana bija relatīvi stabilā līmenī no 2014. līdz 2022.gadam, kad 26% no aptaujātajiem jauniešiem atzina, ka viņi vai viņu partneri tās lietojuši pēdējo seksuālo attiecību laikā.

Ziņojums arī parādīja, ka pēdējo seksuālo attiecību laikā prezervatīvu vai kontracepcijas tableti nelietoja 33% pusaudžu no zemu ienākumu ģimenēm un 25% pusaudžu no turīgākām ģimenēm. 

PVO atzina, ka neadekvāta seksuālā izglītība ne vien veicina STI un neplānotu grūtniecību, bet arī noved pie lielākām veselības aprūpes izmaksām un rada šķēršļus jauniešu izglītībai un karjerai. 

PVO aicināja politiķus, izglītības darbiniekus un veselības aprūpes sniedzējus dot ieguldījumu visaptverošā seksuālajā izglītībā, uzlabot pieeju seksuālās veselības pakalpojumiem, veicināt dialogu un labāk apmācīt pedagogus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē