Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pabriks: Latvijā nav tādas situācijas, lai bruņotie spēki pilnībā pārņemtu vakcinācijas procesu

Latvijā nav tādas situācijas, lai Nacionālie bruņotie spēki (NBS) pilnībā pārņemtu vakcinācijas pret Covid-19 procesu, jo tas prasītu mobilizēt krietni lielākus spēkus un papildu līdzekļu ieguldījumus, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Viņš atgādināja, ka šodien valdībā tiks skatīts Aizsardzības ministrijas izstrādātais plāns par to, kādu palīdzību armija var piedāvāt, lai Latvijā tiktu īstenota efektīvāka masu vakcinācija pret Covid-19. Ministrs piebilda, ka šodien tiks skatīti divi scenāriji, proti, "A" scenārijs paredz palīdzības sniegšanu Veselības ministrijai vakcinācijas procesa nodrošināšanā, bet "B" scenārijs, ka aizsardzības resors pilnībā pārņem vakcīnu loģistiku.

""A" scenārijs paredz bruņoto spēku palīdzības sniegšanu Veselības ministrijai, kad tā nodrošinātu teltis, transportu un papildu personālu lielajos vakcinācijas centros, kas palīdzētu uzturēt tos. Taču, ja ir nepieciešams lielāks bruņoto spēku atbalsts, tad tiktu iedarbināts scenārijs "B", kas paredzētu pilnīgu vakcinācijas loģistikas pārņemšanu," stāstīja ministrs un piebilda, ka pie scenārija "A" papildu līdzekļi nebūtu vajadzīgi, tad īstenojot scenāriju "B", tam vajadzētu papildu līdzekļus, laiku sagatavoties un mobilizēt visus aizsardzības resorā esošos spēkus.

Tomēr Pabriks ir pārliecināts, ka Latvijā pietiek, lai tiktu īstenots scenārijs "A", jo civilajām struktūrām ir jābūt spējīgām funkcionēt šādas krīzes apstākļos un aizsardzības resors sniedz tikai atbalstu tām.

"Man ir pārliecība, ka Veselības ministrija ir gatava kopumā par visu šo procesu atbildēt, jo tas arī būs prakses un pieredzes jautājums tai. Taču, lai armija pārņemtu visu procesu, ir jārunā par īpašu ārkārtējās situācijas izsludināšanu, lai gan nevienā pasaules valstī šāda prakse netiek lietota un bruņotie spēki sniedz tikai atbalsta funkcijas," stāstīja ministrs.

Jau ziņots, ka valdība 11.martā nolēma, ka Veselības ministrijai būs jāapzina, kāda veida palīdzība nepieciešama no armijas, lai valstī īstenotu efektīvāku vakcīnu pret Covid-19 loģistiku.

Tāpat valdība nolēma, ka Aizsardzības ministrija sagatavos rezerves plānu par vakcīnu loģistikas pilnīgu pārņemšanu no Veselības ministrijas un uzticēšanu armijai.

Kā valdībā atzīmēja Aizsardzības ministrijas amatpersonas, lai izveidotu efektīvu sistēmu, atbildībai ir jābūt vienās rokās.

Toreiz valdībā asas diskusijas izraisīja notikumi, kad vakcīnu izvadātājs SIA Oribalt Rīga atsevišķos vakcinācijas punktos nepiegādāja plānotās vakcīnas, turklāt, pēc veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) sniegtās informācijas, uzņēmums bijis ļoti neatsaucīgs problēmu risināšanā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) toreiz valdības sēdē rosināja vakcīnu loģistiku uzticēt bruņotajiem spēkiem.

Savukārt Pabriks toreiz skaidroja, ka jau pagājušā gada nogalē Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki (NBS) pieļāva risinājumu, ka armija pārņemtu vakcīnu loģistiku.

Pabriks atgādināja, ka toreiz valdība tomēr nolēma, ka vakcīnu loģistiku organizēs ar privātām kompānijām, un armijai pieprasījums palīdzēt loģistikā no valdības puses nesekoja.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē