Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Krauze: Prasība veikalos pie pārtikas produktiem uzrādīt ražotājvalsts karodziņus nesadārdzinās preces

Plānotā prasība veikalos pie pārtikas produktiem uzrādīt ražotājvalsts karodziņus nesadārdzinās preces, otrdien intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes pauda zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).

"Domāju, ka tas cenas uz augšu necels," teica Krauze, piebilstot, ka uz cenu zīmēm ir pietiekami daudz vietas, lai varētu izvietot šādu karodziņu un vienīgās papildu izmaksas varētu būt saistītas ar nepieciešamību pēc tintes, kas gan nemaksā "milzīgu naudu".

Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka Latvijas iedzīvotājiem ir jābūt tiesībām redzēt, kurā valstī attiecīgā prece ir ražota, tostarp, piemēram, uzzināt, kuras ir Krievijā ražotas preces.

Tāpat viņš piebilda, ka Latvijā veikalos ir nopērkami produkti, kurus ārvalstu ražotāji pārdod ar latviskiem zīmoliem. "Pircējam ir jābūt iespējai uzreiz skaidri redzēt, ka, lai gan produkts ir latvisks, tas nav Latvijā ražots," sacīja Krauze, piebilstot, ka viņa ieskatā šāda rīcība ir patērētāju maldināšana.

LETA jau vēstīja, ka Saeima 14.decembrī nodeva izskatīšanai komisijās koalīcijas deputātu sagatavotos grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā, kas paredz veikalos cenu zīmē vai pie pārtikas produkta norādīt pārtikas ražošanas valsti, to attēlojot attiecīgās valsts karoga formā.

Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka šādi grozījumi nepieciešami, "lai patērētājs spētu viegli, ērti un nepārprotami identificēt attiecīgās pārtikas preces izcelsmes valsti".

Grozījumu autori uzskata, ka nereti patērētāji tiekot maldināti par dažādu pārtikas produktu patieso izcelsmes valsti, tādēļ, koalīcijas ieskatā, šāda prasība vairotu patērētāju informētību, ļaujot izdarīt personīgajās vērtībās un prioritātēs balstītu lēmumu.

"Pārtikas produktu izcelsme ir īpaši svarīga pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā, kurā liela daļa Latvijas sabiedrības nevēlas atbalstīt agresorvalstis un to piedāvātos produktus vai vēlas atbalstīt kādu citu valsti, tai skaitā Latviju, kuras ražotājiem tie simpatizē. Patērētājiem ir tiesības izdarīt brīvi savu izvēli, ņemot vērā dažādus aspektus, tai skaitā paužot savu nostāju dažādos jautājumos caur saviem iepirkšanās paradumiem," pauž koalīcijas deputāti.

Paredzēts, ka norma stāsies spēkā 2024.gada 1.maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē