Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Autoceļu nākotnes drūmā realitāte ir pieļauta, pat īpaši neprotestējot

Plānojam atgriezties pie autoceļu lāpīšanas?

Neiepriecinošu nākotni autoceļu jomā nākamgad iezīmēja satiksmes ministrs Tālis Linkaits, kurš intervijā Latvijas Radio šonedēļ atzina, ka nākamgad ar valsts budžetā paredzēto finansējumu piecu miljonu eiro apmērā varēs atjaunot tikai divus reģionālos ceļus. "Nākamgad vienīgie ceļi, ko mēs varam sataisīt par šiem līdzekļiem, būs divi vietējie ceļi – viens Madonas novadā, otrs Talsu novadā. Tie būs pieci miljoni eiro, ko varēsim ieguldīt ceļu nozarē, tāds kritums nav bijis nevienu gadu kopš neatkarības atjaunošanas," sacīja Linkaits.

Šķiet visai savdabīgi, ka tiešā veidā par satiksmi atbildīgais ministrs ar šādu atklāsmi nāk klajā brīdī, kad nākamā gada valsts budžets jau ir akceptēts valdībā un patlaban to skata jau Saeimā. Un savdabīgi tas šķiet tāpēc, ka budžeta apspriešanas laikā valdības gaiteņos kaut kā neizdevās pamanīt, ka satiksmes ministrs būtu cēlis trauksmi un enerģiski cīnījies par līdzekļu piešķiršanu ceļu nozarei. Drīzāk jau jāatzīst pretējais – drūmā realitāte ir pieļauta, pat īpaši neprotestējot.

Protams, vienmēr var atrunāties ar "argumentiem", ka piedzīvojam krīzi, ka budžetā pietrūkst naudas un tieši šobrīd ir daudz aktuālākas risināmās problēmas par autoceļu remontiem, tomēr vairāk gan izskatās, ka tās ir vienkārši atrunas un ka patiesais iemesls ir gadiem ieviestā prakse daudzas problēmas sākotnēji "paslaucīt zem tepiķīša" cerībā, ka gan jau brīdī, kad konkrētajā jomā iestāsies X stunda, to varēs izmantot kā ieganstu, lai uzspiestu uz vajadzīgajām svirām un izcīnītu kādu papildu finansējumu. Diemžēl to tiešā veidā apliecina arī pats ministrs: "Kā jau Latvijā ierasts, pēdējā brīdī risinājumi tiks atrasti, tā situācija katru gadu ir tāda." Manuprāt, šāda attieksme un izteikumi nekādā mērā neliecina ne par labu pārvaldību, ne arī politiķu spēju strādāt profesionāli un ilgtspējīgi. Vēl jo vairāk, zinot, kādā stāvoklī ir lielākā daļa Latvijas autoceļu un ka kopējais autoceļu remontu deficīts jau ilgstoši ir ap četriem miljardiem eiro, rodas sajūta, ka arī šajā nozarē turpinām braukt pa grāvi.

Turklāt šis ministra vēstījums sevī slēpj būtisku, stratēģisku risku. Proti, runa ir par autoceļu būvniecības nozari, kuras uzņēmējiem šāds ministra vaļsirdīgs izteikums, visticamāk, šobrīd liek ļoti nopietni pārdomāt savus nākotnes plānus. Ja ministrs publiski paziņo, ka autoceļu remontiem naudas nav un ka vienīgā iespēja palielināt finansējumu un attiecīgi nodrošināt darbu balstās uz "pēdējā brīža cerību", ir liela varbūtība sagaidīt, ka daļai būvnieku tas būs izšķirošais arguments domāt par specializācijas vai arī darbības tirgus maiņu.

Un vēl savdabīgi – šobrīd ministrs kārtējo reizi atzīst nespēju nodrošināt pietiekamu finansējumu esošā autoceļu tīkla remontiem, taču vēl pavisam nesen viņš ar lielu pompozitāti prezentēja vīziju par ātrgaitas maģistrāļu būvniecību, kas jau visai drīzā nākotnē savienošot visus Latvijas novadus ar Latvijas galvaspilsētu. Izskatās, ka ar šādu politiku patiesībā sākam mērķtiecīgi atgriezties pie daudzus gadus pieredzētās ceļu lāpīšanas, nevis kvalitatīva remonta, nemaz nerunājot par "sapņu maģistrālēm". 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē