Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ātruma cilts video: Kas kopīgs mopēdam Rīga 12, podziņu telefonam un policijas mašīnai?

Diena.lv sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju piedāvā ātruma un piedzīvojumu raidījuma Ātruma cilts jaunāko sēriju. Šoreiz raidījums viesojas pie Latvijas funkcionālā dizaina meistara un leģendārā mopēda Rīga 12 dizaina autora Gunāra Glūdiņa.


Aiz katra priekšmeta dizaina ir savs stāsts. Tāpēc Ātruma cilts vadītājs Pauls Timrots devies pie Gunāra Glūdiņa, lai uzzinātu, kā tapis vēsturiski un vēl šodien augsti vērtēts braucamrīku dizains. Gunārs Glūdiņš ir galdnieka dēls, kura ceļš uz leģendāru dizaina motociklu radīšanu sācies, studējot Latvijas Mākslas akadēmijā. Lai 18 rubļu stipendijas vietā saņemtu 21 rubli, Gunārs paralēli studijām uzsācis darbu rūpnīcā Sarkanā zvaigzne. Pašam dizainerim braukšana un motocikli nav īpaši interesējuši, bet tomēr Glūdiņa diplomdarbs Akadēmijā bija sporta motocikla dizains, kas vēlāk redzams arī leģendārajos Rīga spēkratos. 

Pirmais Meistara veikums Sarkanajā zvaigznē bija ugunsdzēsēju muca uz riteņiem, kam sekoja pārnēsājama koka radioaparāta, magnetolas, klaviatūras telefonaparāta un citu ierīču dizains. Tāpat arī Gunārs ir strādājis pie bērnu velosipēda Spārīte dizaina, pārbūvējot sākotnēji angļu patentētā riteņa elementus. 

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Glūdiņš veidojis ūdens braucamrīku dizainu Pārdaugavai un ilgus gadus bijis pasniedzējs Latvijas Mākslas akadēmijā un Baltijas Starptautiskajā akadēmijā. Bet viņa pēdējās desmitgadēs atpazīstamākais darbs ir pirmais Latvijas policijas automašīnu dizains, kas veidots pēc amerikāņu armijas formastērpa parauga. Kas Meistaram sakāms par jauno policijas auto dizainu, noskaidrosim jaunajā raidījuma sērijā. 

Šajā Ātruma cilts sezonā Pauls Timrots turpina meklēt ātrumu, piedzīvojumus un interesantus sarunu biedrus. Ātruma cilts katru trešdienu plkst. 19.00 skatāma arī LMT Viedtelevīzijā, lietotnē LMT Straume un internetā. Skatītāji aicināti piedalīties Twitter sarunās ar tēmturi #ĀtrumaCilts. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi