Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pasečņiks: Man nav nekas pret Jēkabsoni-Žogotu, bet atbalstu Vējoni

Divi latviešu spēlētāji vienā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandā. Pirms gadiem desmit par tādu situāciju Latvijas basketbola līdzjutēji varēja tikai sapņot, bet nu tā ir realitāte – Dāvis Bertāns un Anžejs Pasečņiks spēlē Vašingtonas Wizards. Abi to kopā varētu darīt vēl vairākus gadus. Par gaitām aiz okeāna un gaidāmajām Latvijas Basketbola savienības (LBS) preizdenta vēlēšanām Anžejs stāsta ekskluzīvā intervijā Dienai!

Debijas mača satraukums 

Laikā, kad Bertāns jau kļuvis par stabilu NBA vērtību un vienu no Wizards līderiem, latviešu pulciņam basketbola mekā pievienojās Pasečņiks. Sākotnēji viņš ar ASV galvaspilsētas klubu, kuru bija nomocījusi traumu epidēmija, noslēdza divvirzienu līgumu un NBA debitēja 18. decembrī pret Čikāgas Bulls, pirms tam ar Wizards neaizvadījis nevienu treniņu. Pats basketbolists ekskluzīvā sarunā ar laikrakstu Diena neslēpj, ka debijas mača dienā bijis pamatīgs satraukums un arī gandarījums par sapņa piepildīšanu, bet, uzkāpjot uz parketa, nervozitāte zudusi. Debija viņam izvērtās pieklājīga – deviņi punkti un astoņas bumbas zem groziem 28 nospēlētajās minūtēs, lai arī laukumu pēc pagarinājuma nācās atstāt nokārtu galvu. Arī turpmākajās cīņās latvietis darbojās ar lielu enerģiju un efektivitāti, apliecinādams savu piederību NBA, kas pēc nepilna mēneša vainagojās ar pilnvērtīgu triju gadu līgumu.

Lai arī Ziemeļamerikas mediji jau vairākas dienas baumoja par Wizards ieceri paturēt Pasečņiku pie sevis ilgtermiņā, pats spēlētājs par šādu pavērsienu bija drošs tikai dienu pirms oficiālā paziņojuma. Tieši jautājums par Latvijas basketbolista nākotni komandā Vašingtonas klubam bija jāatrisina savlaicīgi, jo līgas noteikumi paredz, ka spēlētājs ar divvirzienu līgumu sezonas laikā vienībā nedrīkst atrasties ilgāk par 45 dienām.

Galvenais – sevi pierādīt 

"Jauno līgumu noslēdzu 12. janvārī tieši pirms spēles ar Jūtas Jazz. Tomēr brīdis, kad decembrī vienojos par divvirzienu līgumu, bija atmiņā paliekošāks un spilgtāks. Tas tomēr nozīmēja, ka beidzot debitēšu NBA," atmiņās gremdējas Anžejs.

"Toreiz uz spēli pret Bulls tieši bija atbraucis arī aģents Artūrs Kalnītis un draudzene. Tā ka bija baigi forši. Nekādas svinības gan nerīkojām, jo spēļu ir ļoti daudz – tādām lietām vienkārši nav laika."

Anžejs sarunā atklāj, ka viņš pat īsti nav iedziļinājies, kādu naudas summu viņam jaunais līgums nodrošina, jo viņam šobrīd galvenais ir tikt pie iespējas sevi pierādīt un strādāt. Finansiālajiem apstākļiem esot otršķirīga nozīme. Pēc Ziemeļamerikas mediju informācijas, latviešu centrs, ja noturēsies Wizards sastāvā, par šo triju gadu līgumu kopumā varētu saņemt ap 3,8 miljoniem dolāru. Tiesa, ievērojama daļa no šīs summas tiks samaksāta nodokļos. Līdz šīs sezonas beigām viņam pienākas 482 tūkstoši dolāru, bet nākamajā sezonā viņam šobrīd ir garantēta samaksa 250 tūkstošu eiro apmērā. Šī summa 8. jūlijā kļūs jau par 1,52 miljoniem dolāru (1,37 miljoni eiro), ja latvietis apliecinās savu piederību līgai. Savukārt trešais līguma gads jau ir Wizards opcija – pagarināt vai nepagarināt. Ja klubs izvēlēsies Pasečņiku paturēt savā sastāvā, basketbolista kontā sezonas laikā tiks pārskaitīti 1,78 miljoni dolāru.

Šis noteikti ir Pasečņika karjeras ienesīgākais līgums, jo Spānijas klubā Grankanārijas Herbalife viņš neesot saņēmis tik daudz. Tomēr basketbolists ir apņēmības pilns sevi turpināt pierādīt un pilnveidot, lai sekotu arī otrais un trešais NBA līgums.

Nav nekas pret Aneti

Pasečņiks seko līdzi arī basketbola notikumiem pašmāju druvā. Jau otrdien Latvijas Basketbola savienībai (LBS) būs jauns vadītājs – uz prezidenta krēslu kandidē Raimonds Vējonis, Anete Jēkabsone-Žogota un Kaspars Cipruss. Norises basketbola sabiedrības iekšienē liek domāt, ka galvenie amata kandidāti ir Vējonis un Jēkabsone-Žogota, aiz kuras stāvot Edgars Jaunups un Mārtiņš Lauva. Turklāt viņas ievēlēšanas gadījumā valdē liela pārstāvniecība būs ar VEF Rīga saistītiem cilvēkiem.

Kalnīša klienti Dairis un Dāvis Bertāni, kā arī Jānis Strēlnieks publiski izteikuši atbalstu Vējonim, un viņiem piebiedrojas arī Pasečņiks.

"Man nekad nav paticis izteikt viedokli par politiskām lietām, bet šoreiz vēlētos, lai par LBS vadītāju kļūtu Vējonis. Man nav nekas pret Jēkabsoni-Žogotu. Esam personīgi pazīstami, un ticu, ka viņa savu darbu veiktu labi, bet nedaudz baidos, ka viņai komandā ir cilvēki, kas pie varas basketbolā vēlas nonākt savu personisko iemeslu dēļ. Nevis lai palīdzētu Latvijas basketbolam, bet lai kārtotu savas intereses. Nevaru apgalvot, ka tā arī ir, bet šādas lietas esmu dzirdējis. Tas nebūtu labākais variants. Baidos, ka nākotnē izlases spēlētāji varētu būt neapmierināti, ja kāds savienībā domās tikai par savu personisko labumu," atzīst Pasečņiks. "Ticu, ka Vējonis tiks galā ar saviem uzdevumiem. Viņam ir milzīga pieredze, kā nekā viņš pat ir bijis Latvijas prezidents. Viņam patīk basketbols, un arī laikā, kad viņš bija Valsts prezidents, viņš regulāri bija redzams basketbola mačos un sekoja līdzi aktualitātēm. Vējonis mīl šo sporta veidu."

Pasečņiks uzsver, ka viņam vienmēr ir bijis gods pārstāvēt Latvijas izlasi un viņš vienmēr tai ir gatavs palīdzēt. Tomēr spēlētājiem varētu būt nepatīkami, ja savienībā ir cilvēks, kurš sociālajos tīklos par viņiem izteicies nievājoši.

"Man pašam tas emocionāli būtu ļoti nepatīkami. Tomēr izlase un basketbols ir viens, bet politiskā daļa – pavisam kas cits. Protams, šādu stulbu iemeslu dēļ es neatteiktu izlasei, jo tā man vienmēr bijusi svarīga. Varbūt cilvēkiem šķiet, ka kādreiz neesmu gribējis spēlēt valstsvienībā, jo kādu vasaru esmu izlaidis, bet man tam vienmēr bijuši svarīgi iemesli," skaidro centra spēlētājs. "Savienības vadībā vajag basketbola cilvēkus, kuru nodomi ir tikai tie labākie."

Top komentāri

Nemelo
N
Ja jau iestājies par Vējoni, tad jau kaut kas ir pret Jēkabsoni-Žogotu.
Ir OK
I
Lai gādātu sponsoru naudas, nav jāmāk spēlēt basketbols! Kam tad tas prezis citam ir domāts, lai turētu spēlētājiem rociņu?
Davidich
D
Kaut kādi Petushinije djela tur notiek.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi