Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

SestDienas receptes: Ar itāļu izcelsmi latvieša virtuvē

Šoreiz divi ēdieni ar itāļu izcelsmi – pirmais ir gnocchi, ko pie mums savādi mēdz saukt vismaz manām ausīm pagalam nepiemērotā vārdā – ņoki –, un tad tas šķiet jau pavisam cits produkts. Un otrs ir focaccia – vienkārši un ātri pagatavojama plānā maize, ko pats omulības labad dažādās variācijās cepu teju katrās brīvdienās kopā ar pankūkām bērniem.

Gnocchi teļa gaļas mērcē

Ēdiens ar latvisku garšu – kartupeļi ar mērci –, tātad nekā nesaprotama. Klimpiņas var gatavot arī pats, bet tad tas ir diezgan laikietilpīgi, tāpēc labprāt izmantoju veikalā nopērkamās. Parasti tās vienkārši vāru, apcepu sviestā, pārkaisu ar rīvētu cieto sieru, un piecās minūtēs pusdienas ir gatavas. Bet nu šoreiz tā sātīgāk.

30 minūšu/ 4 personām/ viegli

Vajadzēs:

  • 500 g labas, liesas, rupji maltas teļa gaļas
  • 1 nelielu sīpolu
  • 3 ķiploka daivas
  • 1 mazo kārbiņu konservētu tomātu
  • 1 tējk. čili pārslu vai pulvera
  • 1 ēdamk. paprikas pulvera
  • 200 g gaļas buljona
  • 500 g kartupeļu ņoku
  • 70 g cietā siera
  • 50 g saldā krējuma, ja gribas vēl sātīgāk
  • sāli un svaigi maltus melnos piparus pēc sajūtas

Gatavošana

1. Nomizo un sīki sagriež sīpolu. Uzkarsē pannā mazliet eļļas un apcep gaļu ar sīpoliem kādas 7–10 minūtes smuki brūnu. Liekos taukus nolej nost.
2. Pieber papriku, čili un maisot izkarsē kopā ar gaļu. Tad pievieno tomātus ar visu sulu, pārlej buljonu, uzliek pannai vāku un kādas piecas minūtes pavāra.
3. Pēc tam vāku ņem nost, ber klāt ņokus un pielej saldo krējumu. Vāra atkal kādas piecas minūtes bez vāka, līdz ņoki ir labi viscaur izkarsējušies, mīksti un mērce iebiezējusi.
4. Vēl iemaisa smalki rīvētu cieto sieru un pēc sajūtas papildina garšu ar sāli un pipariem. Pasniedz uzreiz! Kaperus uzliku, lai smukāk, un labi arī garšo.


Plānā maize

Šī ir gandrīz visvienkāršākā fokačas versija, ko arī visbiežāk mūsmājās cepam, jo olīvas un rozmarīns garšo visiem. Otrs iecienīts variants ir ar pārkaisītiem sīpoliem, kas cepoties smuki sakaramelizējas. Viss ar šo gardo, pašcepto maizi ir lieliski, tikai ēst gan to vajadzētu uzreiz, kamēr silta, jo atdziestot tā diezgan ātri zaudē savas visskaistākās garšas nianses.

Apmēram stunda, ja mīkla labi rūgst/ 4 personām/ viegli

Vajadzēs:

  • 500 g kviešu miltu
  • 2 tējk. sausā rauga
  • 4 tējk. cukura
  • ½ tējk. sāls
  • 350 g silta (ap 40º) ūdens
  • 50 g olīveļļas
  • rozmarīnu, rupjgraudaino jūras sāli un sauju melno olīvu

Gatavošana:

1. Ieslēdz krāsni, lai sakarst līdz 200 grādiem. Miltus ieber bļodā, pievieno cukuru un sāli, samaisa un vidū izveido bedri ūdenim. Pakāpeniski lej klāt ūdeni un mīca mīklu.

2. Tā lej un mīca, lej un mīca, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Ja šķiet pārāk cieta vai arī mīksta, pievieno mazliet miltu vai vēl ūdeni. Beigās pielej eļļu un rūpīgi iemīca mīklā, tad liek to bļodā, pārsedz ar dvielīti un noliek siltā vietā uzbriest.

3. Kad mīkla bļodā sabriedusi divreiz lielāka (pēc 30–45 minūtēm), to vēlreiz mazliet pārmīca un sadala divās daļās – divām 20 x 30 cm lielām cepešplātnēm. Ietauko plātnes ar olīveļļu un ar pirkstiem izspaida mīklu vienmērīgi pa visu plātni.

4. Pārkaisa rozmarīnu un jūras sāli, pārslaka mazliet olīveļļas, ko ar pirkstiem nedaudz arī iemīca mīklā. Dekorē ar olīvu pusītēm, šauj iekšā sakarsētajā krāsnī un cep apmēram 20 minūšu, līdz virsa smuki apbrūnē.

Un maize ar smukām pirkstu bedrītēm ir gatava!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Uz dienvidiem pēc garāka mūža

Ilgai dzīvošanai pateicīgākās valstis Eiropā ir Šveice, Spānija un Itālija, kur vidusmēra cilvēks nodzīvo līdz 84 gadu vecumam.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata