Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šuplinska pieļauj eksāmenu atcelšanu; 5.-6.klašu skolēniem mācības attālināti varētu atsākties nākamnedēļ

5.-6.klašu skolēniem mācības varētu atsākties 11.janvārī, bet attālināti. Savukārt, ja epidemioloģiskās situācijas dēļ februārī 9.klašu skolēniem nebūs iespēja atgriezties skolās klātienes mācībās, iespējams, viņiem atcels eksāmenu, trešdien preses konferencē paziņoja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

1.-4.klašu skolēniem ziemas brīvlaiku valdība plāno pagarināt līdz 25.janvārim. Februāra sākumā 1.klasēm paredzētais vienu nedēļu garais brīvlaiks nebūs, lai nevajadzētu pagarināt mācību gadu. Savukārt 2.-4.klašu skolēniem mācību gadu plāno pagarināt vasarā, skaidroja ministre. Viņa arī piebilda, ka speciālo izglītības iestāžu skolēni kopš 4.janvāra mācās klātienē.

Valdībā šīs izmaiņas mācību procesā plānots apstiprināt ceturtdien, 7.janvārī.

Savukārt, ja epidemioloģiskās situācijas dēļ februārī 9.klašu skolēniem nebūs iespēja atgriezties skolās klātienes mācībās, iespējams, viņiem atcels eksāmenus. 

Politiķe norādīja, ka 9.klašu skolēni eksāmenus varēs kārtot klātienē, ja skolēniem mācības (konsultācijas) klātienē varēs sākties no februāra.

"Pavasara brīvlaiks būs robežšķirtne, kad tiks pieņemts lēmums par to, vai ir iespējams kārtot eksāmenu, vai nē," uzsvēra ministre.

Izglītības un zinātnes ministrija pēc Lieldienām 9.klašu skolēniem piedāvās monitoringa darbus par pamatizglītībā apgūtā satura apjomu. Vērtējums šajā darbā neietekmēs gala atzīmi.

Ja 9.klašu skolēniem nenotiks eksāmens, tad viņi pamatizglītību pabeigs ar vidējo vērtējumu gadā.

Mazākumtautību 9.klašu skolēni eksāmenu latviešu valodā varēs izvēlēties - kārtot vai nē.

Šuplinska uzsvēra, ka valstī nav izveidojusies tāda situācija, ka mācību process nevarētu notikt un šo mācību gadu visām klasēm vajadzētu atkārtot nākamajā mācību gadā.

Līdzīga situācija attiecināma uz 12. klašu skolēniem.

Ja eksāmenu sesijas laikā būs noteikta ārkārtējā situācija vai eksāmenus nevarēs kārtot klātienē, 12.klašu skolēniem izliks gada vērtējumu.

Ministre norādīja, ka gadījumā, ja 12.klašu absolventi mācību gadu beigs ar vidējo vērtējumu gadā, augstskolām būs jāveido savus iestājpārbaudījumus un jākoriģē uzņemšanas noteikumi.

Patlaban paredzēts, ka 12.klašu skolēni kārtos trīs eksāmenus - latviešu valodā, matemātikā un svešvalodā. Eksāmens svešvalodā no pavasara brīvlaika ir pārcelts uz 11.-14.maiju. Ja skolēnam, lai iestātos augstskolā, nepieciešams vērtējums, piemēram, fizikā, ķīmijā, bioloģijā, vēsturē, viņš pēc izvēles tajā var kārtot eksāmenu.

Izglītības un zinātnes ministrija norāda, ka eksāmeni vēlākais var notikt jūnijā, papildtermiņos - jūlijā.

Kā vēstīts, 7.-12.klašu skolēni attālināti mācās kopš pagājušā gada 26.oktobra. 

Valdība otrdien konceptuāli vienojusies līdz 25.janvārim pagarināt valstī noteiktos ierobežojumus, bet konkrēti lēmumi tiks pieņemti valdības sēdē ceturtdien, 7.janvārī.

Kā vēstīts, preses konferencē otrdien Šuplinska norādīja, ka, Covid-19 izplatības dēļ atkārtoti pagarinot skolēnu ziemas brīvlaiku jaunāko klašu skolēniem, vienlaikus tiks pagarināts arī mācību gads vasarā.

Viņa pauda, ka, neskatoties uz to, ka saslimstības radītāji vecuma grupā līdz 14 gadiem "stāv uz vietas", izglītības nozarē "sadarbībā un līdzatbildībā" tiks pagarināti līdz šim esošie ierobežojumi.

"Līdz 25.janvārim paliksim to pašu ierobežojumu varā - attālinātās mācības 7.-12.klašu skolēniem, profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem un speciālo izglītības iestāžu skolēniem. 1.-4.klasei būs ilgāks brīvlaiks, bet tas rezultēsies arī ar mācību gada pagarinājumu," atklāja politiķe.

Valdība bija plānojusi, ka jaunāko klašu skolēni pēc ziemas brīvlaika skolā lietos sejas aizsargmaskas, taču pret to kategoriski iebilda vecāki, kuru viedokli respektēja arī Saeima un aicināja valdību atkārtoti izvērtēt lēmumu likt arī sākumskolu audzēkņiem janvārī skolās lietot sejas aizsargmaskas. Valdība par to atkārtoti vēl nav lēmusi.

Papildināta visa ziņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas