Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gripa šosezon noslēgusies pagājušo sezonu kulminācijas laikā

Šosezon gripa sākusies neraksturīgi ātri un beigusies tad, kad pagājušajās trīs sezonās bija novērojama epidēmijas kulminācija, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Salīdzinot pagājušo nedēļu ar aizvadītās sezonas attiecīgo nedēļu, secināms, ka gripas intensitāte bijusi par 48 gadījumiem uz 100 000 mazāka nekā attiecīgajā laika periodā iepriekšējā sezonā. Apkopotie dati liecina, ka aizvadītajā nedēļā gripas intensitāte bijusi 22,7 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, kas ir zemākais rādītājs salīdzinājumā ar pēdējām trīs sezonām.

Attiecīgi, SPKC dati liecina, ka pagājušajā sezonā augstākā saslimstība tika reģistrēta tieši 2019.gada sestajā nedēļā, kas ilga no 4.februāra līdz 10.februārim, savukārt šosezon gripas intensitāte sasniedza savu augstāko punktu gada pirmspēdējā nedēļā jeb no 23.decembra līdz 29.decembrim.

Arī akūtu augšējo elpceļu infekciju ziņā šī sezona bijusi mierīgāka. SPKC ziņo, ka pagājušajā nedēļā reģistrēti 939,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kamēr attiecīgajā laika periodā pagājušajā sezonā intensitāte bijusi 1049,1 gadījums uz 100 000 iedzīvotāju.

Pagājušajā nedēļā, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pirms gada, bijusi novērojama augstāka saslimstība tieši ar pneimoniju, proti, tās intensitāte bija 36,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kamēr attiecīgajā laika periodā aizvadītajā sezonā intensitāte bija 29,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Pagājušās sezonas attiecīgajā laika periodā tika ziņots par kopumā 66 letāliem gripas iznākumiem, kamēr šosezon no gripas miruši 14 pacienti. Šosezon mirušie pacienti bijuši 53 līdz 92 gadus veci, no tiem deviņas sievietes un pieci vīrieši. Visiem pacientiem bija blakus saslimšanas, piemēram, hroniskas sirds, asinsvadu un elpceļu slimības, cukura diabēts, hroniskas nieru un aknu saslimšanas un citas.

Savukārt attiecībā uz pagājušo sezonu, SPKC informē, ka mirušajiem pacientiem, izņemot dažus, bija viena vai vairākas hroniskas saslimšanas. No visiem reģistrētajiem nāves gadījumiem, par kuriem noskaidrots pacientu vakcinācijas statuss, neviens pacients nebija vakcinēts pret gripu šajā sezonā.

Kā ziņots, 18.martā SPKC pavēstīja, ka Latvijā ir beigusies gripas epidēmija.

SPKC pasludināja gripas epidēmijas noslēgšanos, ņemot vērā, ka pēdējo divu nedēļu laikā pacientu skaits, kuri vērsušies pēc medicīniskās palīdzības un kuriem klīniski diagnosticēta gripa, nevienā no monitoringa teritorijām nebija pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

Par šīs gripas sezonas sākumu uzskatāms 30.septembris, bet epidēmija tika izsludināta 11.decembrī, kamēr pagājušajā sezonā gripas epidēmija Latvijā tika izsludināta 15.janvārī, bet par epidēmijas beigu dienu SPKC noteicis 9.aprīli.

SPKC epidemiologi aicina arī turpmāk atcerēties par elpceļu infekciju profilakses pasākumiem. Tiek ieteiks bieži mazgāt rokas, regulāri vēdināt telpas un veikt mitro uzkopšanu. Tāpat tiek aicināts vairāk laika pavadiet svaigā gaisā un lietot veselīgu pārtiku, kas palīdzēs stiprināt imunitāti.

Savukārt Nacionālais veselības dienests atgādina, ka līdz ar gripas epidēmijas noslēgumu vairs nav spēkā valsts apmaksātas ģimenes ārsta mājas vizītes pie pacientiem ar gripu. Šis nosacījums neattiecas uz pacientiem, kuriem valsts apmaksātas ģimenes ārsta vizītes tiek nodrošinātas vienmēr - bērniem vecumā līdz 18 gadiem, pirmās grupas invalīdiem un citām pacientu grupām.

 

Top komentāri

Scorseze
S
"diena", šis ko, ir kāds joks!:)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas