Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Gašpuitis: Pērn valsts parāds un deficīts pieaudzis

2014.gadā valsts budžeta deficīts bija 347 miljoni eiro, kas veidoja 1.4% no IKP. Deficīta apjoms pērn, salīdzinājumā ar 2013.gadu, ir dubultojies. Lielāko iztrūkumu veidoja valdības budžeta deficīta pieaugums, kas radies vienreizēja maksājuma ERAB, izdevumu palielinājuma atlīdzībai un sociālajiem pabalstiem ietekmē.

Lēnāka izaugsme un zemā inflācija veido apstākļus, kuros ieņēmumu prognozes ir jāsaglabā piezemētas, vismaz tuvāko divu gadu perspektīvā. Vairums prognožu iezīmē pozitīvāku skatījumu uz ekonomikas izaugsmi nākamgad. Tomēr, apstākļi, kas nospiež uzņēmēju aktivitāti, tai skaitā ģeopolitiskie, visticamāk, vēl nākamgad nekur nezudīs.

Tāpēc prioritāšu priekšplānā izvirzījušies drošības jautājumi. Tikmēr spiediens no daudzām jomām, jo īpaši palielināt finansējumu sociālajām, augs. Tas nozīmē, ka pieaug nepieciešamība pēc intensīvākas šo jautājumu komunikācijas un aktīvāk ķerties pie strukturālo reformu veikšanas. Iezīmējas scenārijs, ka valdībai nāksies balansēt starp pieaugošo spiedienu palielināt izdevumus, jo īpaši aizsardzības mērķiem un nodrošināt fiskālo stabilitāti. Rezultātā nospraustais mērķis tuvoties sabalansētam budžetam attālināsies. Ļoti būtiski būs noturēt budžeta deficītu vismaz esošajā līmenī, kas nozīmē, ka vasaras beigās arvien biežāk parādīsies diskusijas par noteiktu tēriņu pārskatīšanu. Tajā pašā laikā jāturpina darbs pie ēnu ekonomikas samazināšanas. Taču tas budžeta raizes neatvieglos, tomēr veidos labākus priekšnosacījumus ekonomikas izaugsmei nākotnē.

Jāpiezīmē, ka 2014.gada laikā valsts parāds palielinājies par 1.8 procentpunktiem un veidoja 40% no IKP. Parāda apjoms pieauga, lai izveidotu uzkrājumus starptautiskā aizņēmuma pārfinansēšanai. Ieturot pragmatisku fiskālo politiku, turpmākajos gados valsts parāda līmenis kritīsies un būs starp zemākajiem Eiropas Savienības valstu vidū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē