Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Britu režisors Pīters Maniura veidos dokumentālo filmu par diriģentu Marisu Jansonu

Britu režisors Pīters Maniura veidos dokumentālo filmu par latviešu diriģentu Marisu Jansonu Mariss Jansons: četru orķestru stāsts, kas atspoguļos Latvijā dzimušā maestro dzīvi četru viņa vadīto orķestru acīm, informēja festivāla Rīga Jūrmala pārstāve Signe Lonerte.

Pēc starptautiskā klasiskās mūzikas festivāla Rīga Jūrmala pasūtījuma taps Jansonam veltīta dokumentāla filma, kuras pirmizrāde paredzēta 2022. gada sākumā. Filmu Mariss Jansons: četru orķestru stāsts veidos televīzijas producents un režisors Maniura, kurš Latvijā iepriekš piedalījies arī koncerta Dzimuši Rīgā veidošanā.

Pirmo reizi stāstu par Jansonu varēs dzirdēt četru viņa vadīto orķestru mūziķu stāstījumā. Tie ir orķestri, kuru muzikālais vadītājs vai galvenais diriģents kādā no saviem dzīves posmiem bijis Jansons - Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, Oslo filharmoniskais orķestris, Pitsburgas simfoniskais orķestris un Karaliskais Concertgebouw orķestris.

Filmas režisors Maniura uzsvēra, ka Jansons bija izcils diriģents un jaunā filma sniegs citādu ieskatu viņa personībā un mūzikā, atklājot attiecības ar četriem orķestriem, kam viņa mūžā bijusi vislielākā nozīme.

"Tie ir četru ļoti atšķirīgu pilsētu orķestri - Oslo, Pitsburgas, Amsterdamas un Minhenes. Viņa plašā ģimene - mūziķi, kuri spēlējuši viņa vadībā, un diriģenti, kas no viņa mācījās - sniegs unikālu un personisku skatījumu par ģeniālā Marisa Jansona muzikālajām un dzīves gaitām, godinot viņa mākslu un mantojumu ar jaunieskaņojumiem," pauda britu režisors.

Lonerte klāstīja, ka kā veltījums un pagodinājums diriģenta darbam, filmai tiks radīti jauni šo orķestru ieskaņojumi. Līdzās arhīva materiāliem - Jansona koncertierakstiem un intervijām, kuru sagatavošanā piedalīsies Latvijas Televīzija, Norvēģijas sabiedriskā raidkompānija NRK un citas Eiropas raidkompānijas - taps jaunas intervijas ar orķestrantiem, mūziķiem un kultūras personībām, ļaujot no viņu skatu punkta atskatīties uz notikumiem, Jansonam esot gan pie diriģenta pults, gan mēģinājumu laikā un citos nozīmīgos brīžos.

Festivāla Rīga Jūrmala direktore Zane Čulkstēna akcentēja, ka Jansonu visā pasaulē uzskata par vienu no visu laiku visdižākajiem diriģentiem un brīnumainu cilvēku, kurš pārvērta orķestrus, ar kuriem strādāja, un ietekmēja neskaitāmu mūzikas mīļotāju dzīves visā pasaulē.

"Esam pagodināti par iespēju piedalīties šāda nozīmīga dokumentāla darba tapšanā, sadarbojoties gan ar partneriem Latvijā, izcilākajiem pasaules orķestriem, gan filmas režisoru Pīteru Maniuru," akcentēja Čulkstēna.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja