Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Muzejs ir pārvērsts par Hilmas af Klintas templi. Šo gleznotājas mistiķes izstādi varēs redzēt tikai Malmē

Zviedrijas pilsētas Malmes Modernās mākslas muzejā apmeklētājiem atvērta izstāde Hilma af Klinta – māksliniece, pētniece, medijs. Zviedru gleznotājas mistiķes Hilmas af Klintas (1862–1944) retrospekcija apkopo 230 darbu un aizņem visu Moderna Museet ēku

Māksliniece ir unikāla ar to, ka vēlējusies atrast jaunus veidus, kā uzlūkot realitāti. Ekspozīcijas veidotāji uzsver: Hilmas af Klintas kā abstraktās mākslas pionieres sasniegumi jau tikuši atspoguļoti iepriekš, taču šī izstāde piedāvā jaunu ieskatu gleznotājas sistemātiskajā garīgās un mākslinieciskās prakses mijiedarbības izpētes procesā. 

"Hilma af Klinta radikāli novērsās no redzamās realitātes atainošanas," uzsver kuratore Īrisa Millere-Vestermane. "Viņa uzskatīja, ka mākslas uzdevums ir vizualizēt kontekstus, kuri ir pāri tam, ko spēj ieraudzīt cilvēka acs. Māksliniece bija pārliecināta, ka darbu radīšanas procesā viņai ir saikne ar augstāko apziņas līmeni. Izstāde savieno Hilmas af Klintas spiritisko un glezniecisko pieredzi. Viņa vienmēr ir ticējusi tēlu spēkam," piebilst kuratore. 

Visa Malmes Modernās mākslas muzeja ēka ir pārvērsta par Hilmas af Klintas templi. Izstāde aptver visu gleznotājas karjeru. Atlasītie darbi atspoguļo viņas pētniecisko interesi par dabas pasauli un saikni starp redzamo un neredzamo.

Izstāde pieskaras arī pašas Hilmas af Klintas pārdomām par savu mākslu un darba metodēm. "Gleznotāja bija zinātkāra. Gleznojot viņa ļāva kādam lielākam spēkam iziet sev cauri un manifestēt sevi mākslas darbā. Pēc tam Hilma af Klinta veltīja ilgāku laiku, lai sistemātiski un analītiski izprastu savu gleznu, zīmējumu un rakstu darbu nozīmi," saka izstādes kuratore Milēna Hēgsberga.  

Ekspozīcijas centrālie eksponāti ir Gleznas templim (1906–1915), kuras autore uzskatīja par saviem būtiskākajiem darbiem, un sērija Desmit lielākās (1907).

Izstāde būs skatāma līdz 2021. gada 21. februārim. To varēs aplūkot tikai Malmē, citos muzejos izstāde neviesosies.  

Informācija: www.modernamuseet.se

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja