Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kino Bize izrādīs dokumentālo filmu Marina Abramoviča. Mākslinieka klātbūtnē

Piektdien, 18. oktobrī plkst. 18 kinoteātrī Kino Bize notiks pirmizrāde amerikāņu režisora Metjū Akersa filmai Marina Abramoviča. Mākslinieka klātbūtnē, kas dokumentē slavenās provokatores gatavošanos savas dzīves nozīmīgākajai performancei.

Simtiem cilvēku pavada nakti aiz Ņujorkas Modernās mākslas muzeja (MoMA) durvīm, lai sagaidītu tā atvēršanu nākamās dienas pusdienlaikā un gūtu iespēju uz pāris minūtēm nonākt Marinas Abramovičas klātbūtnē. Astoņas stundas dienā, sešas dienas nedēļā, trīs mēnešu garumā māksliniece bija gatava piekalt savu skatienu katram, kas sēžas krēslā viņai pretī. Šī publikai ir ne tikai iespēja mākslinieces acīs ieraudzīt savu atspulgu, bet arī ar visdažādākajām provokācijām piesaistīt sev pasaules uzmanību.

63 gadus vecā serbu izcelsmes māksliniece, kas kopš 60. gadiem izaicinājusi skatītāju visneiedomājamākajos veidos, tiek dēvēta arī par "performances mākslas vecomāti". Abramoviča satricinājusi sabiedrību, savos darbos nesaudzīgi pētot pašas apziņu un ķermeni. Savas dzīves nozīmīgāko darbu – retrospektīvo izstādi – māksliniece veido vienā pasaules svarīgākajā mākslas mekām. Trīs mēnešu laikā Abramoviča savieno skatienus ar gandrīz miljons cilvēkiem. Kā filmas galvenais vadmotīvs kalpo tajā izskanējušais jautājums: "Bet kāpēc šī ir māksla?"

Dokumentālā filma Marina Abramoviča. Mākslinieka klātbūtnē ir emocionāls portrets, kas saņēmis atzninību lielākajos kino svētkos visā pasaulē, tai skaitā Berlīnes un Sandensas kinofestivālos. Darbs ieguvis arī augstu kritiķu vērtējumu un tiek dēvēts par "vienu no uzrunājošākajām filmām, kas pēdējo gadu laikā sasniegusi kino ekrānus".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja