Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kinoteātrī Splendid Palace notiks Kristīnes Briedes dokumentālās filmas Svārstības pirmizrāde

Kinoteātrī Splendid Palace 23. februārī notiks Kristīnes Briedes dokumentālās filmas Svārstības pirmizrāde. Filma stāsta par mūsdienu latviešu luterāņu garīdzniecēm, kas savā dzimtenē Latvijā vēlas kalpot par mācītājām - amatā, kas viņām bijis liegts kopš agrīnās Atmodas laikiem.

Filma nominēta Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps četrās nominācijās - Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma, Labākais dokumentālās filmas režisors, Labākais dokumentālās filmas operators un Labākais komponists.

Dīvainā kārtā vārdu savienojums sieviete-mācītāja 21. gadsimta Latvijā vēl aizvien skan neparasti, daudziem - pat izaicinoši. Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) ir teju vienīgā luterāņu baznīca pasaulē, kas liegusi sievietēm ordināciju garīgā amatā pēc tam, kad gandrīz divdesmit gadu garumā sievietes tika ordinētas un veiksmīgi kalpoja par mācītājām. Kamēr daļa garīdznieču, nespējot ar to samierināties, emigrē, lai varētu īstenot savu aicinājumu citviet pasaulē, citas turpina ieņemt hierarhiski otršķirīgus amatus Latvijas baznīcās, strādājot par evaņģēlistēm un mācītāja pienākumu izpildītājām. Tomēr vairākas sievietes teoloģes vairs nav ar mieru stāvēt malā un samierināties ar viņām piešķirto "palīga" un "labās rokas" lomu.

Par jauno filmu filmas režisore Kristīne Briede saka tā: "Šī filma ir ne tik daudz par sievietēm un vīriešiem, pat ne par baznīcu, ticību un pat par feminismu ne. Tā ir par sabiedrību, kurā mēs dzīvojam un kuras ziņā ir izvēlēties - pievērt acis un klusēt vai apzināties, celt augšā un runāt par problēmu, kura acīmredzot kaut kur tur - "apakšās" - gruzd arī pēc trim desmitgadēm. Ar filmu vēlos simboliski dot vārdu sievietēm, kas, neraugoties uz šķēršļiem un aizliegumiem, izvēlējušās nodarboties ar to, kam tikušas aicinātas."

Kristīne Briede ir latviešu dokumentāliste un publiciste, kā arī dažādu kultūras, sociālu un pētniecības projektu producente. Kristīne ir saņēmusi virkni atzinību par saviem kino, laikmetīgās mākslas un sociālajiem projektiem. Viņas pēdējā filma Laika tilti (2018., līdzrežijā ar lietuviešu režisoru Audrius Stonys) saņēma galveno balvu Starptautiskajā Šanhajas filmu festivālā (2019), kā arī ieguva balvu Labākā dokumentālā filma Nacionālajā kino festivālā Lielais Kristaps 2018. gadā.

Dokumentālā filma tapusi ar Nacionālā kino centra un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, to producēja Ruckas mākslas fonds un studija Baltic Balkan Productions.

2023. gada martā filmu būs iespējams noskatīties kinoteātros K.Suns un Kino Bize.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja