Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kim? Laikmetīgās mākslas centrsā divu jaunu izstāžu atklāšana

Kim? Laikmetīgās mākslas centrs ar prieku paziņo par divu jaunu izstāžu atklāšanu – Elzas Sīles personālizstādi Bi-Dža, Ge-Ilk, Mir-Nul un Iļja Lipkina personālizstādi YOU are the model! YOU are the majority!

Kim? Laikmetīgās mākslas centrs piedāvā Bi-Dža, Ge-Ilk, Mir-Nul – līdz šim lielāko Rīgā dzimušās mākslinieces Elzas Sīles personālizstādi.

Bi-Dža, Ge-Ilk, Mir-Nul tapšanu iezīmējusi autores atgriešanās pie agrīni piedzīvotas saskares ar kriptisko Latvijas padomju enciklopēdijas saturu. Nostalģijas, no vienas puses, un kritiskas izvaicāšanas, no otras, puses pārņemta, šī izstāde atkāpjas no stingrās (alfabētiskās) sējumu struktūras, lai Sīles redakcijā un izstādes telpu perimetrā pieteiktu šodienas kontekstā aktualizētu nozīmju-kategoriju kopas.

Didaktiskas ideoloģiskas sistēmas, kas masveida izplatības kontekstā tiek reizē slēptas un prezentētas, šeit kalpo par ierosmi jaunu darbu vienībām. Sīles pozīcija, ka jautājums par apzinātas izvēles virzītu iestāšanos pret populistiskiem uzskatiem nav atdalāms no indivīda kritiskās un radošās pozīcijas, sniedz papildu vērtību Bi-Dža, Ge-Ilk, Mir-Nul ideoloģiski iekrāsotajam kontekstam.

Sīles darbi turpina apšaubīt varu/vareno izmantoto retoriku, atsedzot to kā bailēs, melos un maldos eļļotu mehānismu. Tapšanas procesā atduroties pret kultūrnaratīvā dominējošiem ideoloģiskajiem konfliktiem, izstādes darbu pamatā nolasāmie vizuālie kodi iedalāmi pēc to mnemoniskajiem, semantiskajiem un formālajiem paņēmieniem. Līdznostādot krimināla rakstura notikuma vietas, laboratoriskas vides un mākoņu zonēšanu dzelzs priekškara ielocēs, Sīle pilda robus starp tām, dodot mājienus par nepieciešamību pārskatīt tajos ietverto retoriku.

Aizbildinoties ar astoņus, deviņus gadus veca bērna saskari ar biezo, smago, bībelisko enciklopēdiju, Sīle to pārceļ šodienas realitātē, lai atsegtu mudžekļaino – apzināto un neapzināto – sabiedrības attiecību bagāžu ar pagātni. Uz joprojām nerimstošās, asiņainās konfrontācijas Eiropā fona šāda veida pārdomas kļūstvēl skaudrākas.

Kuratore Zane Onckule

 

YOU are the model! YOU are the majority!
Iļja Lipkina personālizstāde

Kim? Laikmetīgās mākslas centrs piedāvā Berlīnes fotogrāfa Iļja Lipkina jauno darbu sēriju, kas tapusi divu fotosesiju laikā šopavasar Rīgā un Berlīnē.

Piecpadsmit fotogrāfiju sērijā Rīgas un Berlīnes latviešu, krievu un ukraiņu jaunieši ir iemūžināti dažādās lakoniskās, bet emocionāli jūtīgās lielformāta fotogrāfijās, kurās atklājas šīs paaudzes mīmika, paš-prezentācija un emocionālais stāvoklis. Lipkina pastāvīgā interese pētīt realitātes simulāciju un hiper-reālo atbalsojas arī šo darbu tehniskajā izpildījumā - digitālfotografijai pēcapstrādē iegūstot vizuālu līdzību analogā tehnikā radītā attēla virsmas noskaņai.

Iļja Lipkins (Ilya Lipkin, dz. 1983, Rīgā) ir Berlīnē dzīvojošs mākslinieks, kurš darbojas tehnoloģiju, jaunatnes un reklāmas krustpunktā. Rīgā dzimušo fotogrāfu darbina laikmeta gaisotne, radot tiešu, drosmīgu un robežas izvaicājošu darbu sērijas, kas aptver mākslu un patērētāju kultūru. Lipkina prakse ir intuitīva, dinamiska, un tā sakņojas apkārtējās pasaules realitātē.

Kuratore Zane Onckule

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Laikmetīgās mākslas centrs Kim? Sporta iela 2

Kad?

3. jūnijs, 2022 – 14. augusts, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja