Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Izstāde Teātra muzejā

Eduarda Smiļģa Teātra muzejā skatāma izstāde Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes aktieru nodaļas 1960. gada izlaidums.

960. gadā aktieru diplomus saņēma Teātra fakultātes IV izlaiduma 19 jaunie aktieri, starp kuriem bija vēlākās Nacionālā (Drāmas) teātra aktrises Dina Kvelde, Inta Tirole, Ausma Ziemele, Jaunatnes teātra aktieri Tāmāra Soboļeva, Jānis Vītoliņš, Valmieras drāmas teātra aktieri Rita Meirāne, Jānis Samauskis, Jānis Zariņš, Liepājas un Dailes teātra aktieris Āris Rozentāls un vairākos teātros strādājošais – Uldis Pūcītis.

Kursa vadītāja bija profesore Vera Baļuna, kura diplomdarba bukletā padomju laikiem raksturīgā, bet tomēr patiesā intonācijā rakstīja: “Jaunajam aktierim jābūt dziļi izglītotam un augsti morālam cilvēkam. Lai izveidotu šos jauniešus par aktieriem, atklātu viņu personības, nepārtraukti bija vajadzīga pedagogu ticība studentiem, ka tieši viņi ir tie, kas būs spējīgi soļot līdzi vecajai teātru audzei.”

Pedagogu vidū bija gan vecmeistars Alfreds Amtmanis – Briedītis, gan jaunākās paaudzes pedagogi Alfrēds Jaunušans un Jūlijs Bebrišs, kuri vadīja nodarbības aktieru meistarībā. Skatuves runas nodarbības vadīja docente Olga Bormane un Arnolds Liniņš, bet dejas un skatuves kustības pedagoģe bija Ērika Ferda. Apmeklētāji, skatot aktieru studiju laika un vēlākā posma izrāžu fotogrāfijas, ierauga daudzpusīgu personību radošo izpausmju fiksāciju plašā stilistiskā un žanriskā atmosfērā, sākot no diplomdarba R. Blaumaņa skatu lugas Skroderdienas Silmačos uzveduma līdz A. Čaka Mūžības skartajiem (1987) un M. Tadjedinas Nakts vēl nav galā (2014) iestudējumiem Dailes teātrī, no G. Priedes lugas Trīspadsmitā (1966) un A. Lindgrēnas  Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta (1967) uzvedumiem Jaunatnes teātrī, Raiņa Pūt, vējiņi! (1968) Drāmas teātrī līdz R. Muktupāvelas monoizrādei Šampinjonu derības (2007) Nacionālajā teātrī. Redzams aktiera Jāņa Zariņa kostīms Dītriha lomā Ā. Geikina lugas Leģenda par Kaupo uzvedumā Valmieras teātrī (1973) un Ulda Pūcīša Lāčplēša tērps Raiņa Uguns un nakts uzvedumam Dailes teātrī (1965).
Visi absolventi turpmāko radošo mūžu veltīja skatuves mākslai. Dažādi aktieru likteņi Liepājas, Valmieras, Drāmas (Nacionālais), Jaunatnes, Dailes, Operetes teātros, bet katrs no viņiem spēja radīt atmiņā paliekošus tēlus, apliecinot savu talantu un profesionalitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Eduarda Smiļģa Teātra muzejs, Eduarda Smiļģa iela 37

Kad?

1. augusts, 2022 – 30. septembris, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja