Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izstāde par kādu zudušu pasauli

Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī skatāma saistoša izstāde par kādu zudušu pasauli, kas atspoguļota mākslinieka Gerarda Bagdonaviča zīmējumos. Izstādē Zudusī litvaku pasaule mākslinieka Gerarda Bagdonaviča (1901–1986) zīmējumos skatāmi mākslinieka darbi, kas tapuši no 1928. līdz 1950. gadam. Zīmējumi atspoguļo Lietuvas ebreju ikdienas dzīvi un kultūru. Izstāde veltīta tam, ka 2020. gads Lietuvā noteikts par Viļņas Gaona un Lietuvas ebreju (litvaku) vēstures gadu.

Grafikas, zīmējumi un akvareļi ir svarīga liecība par litvaku identitātes veidošanos, uzturēšanu un zaudēšanu. Mākslinieks un fotogrāfs Gerards Bagdonavičs bija ne tikai ievērojams Lietuvas kultūras dzīves pārstāvis 20.gs. 20.-50.gados. Viņš bija viens no tiem, kas jau 20.gs. 20.gadu nogalē ebreju kultūras mantojumu uzskatīja par daļu no Lietuvas vēstures un kultūras, par neatņemamu daļu no Lietuvas pilsētu ainas, par kaut ko iemūžināšanas vērtu. Pateicoties viņam un domubiedriem, Lietuvas ebreju kultūras mantojums tika dokumentēts daudz plašāk, nekā citās Baltijas valstīs.

Izstādi papildina Šauļu novada fotogrāfu 20. gadsimta 30.–40. gados fiksētie objekti – sinagogas un to interjers. Izstādē redzamie darbi palīdz atjaunot vēsturisko pagātni, rekonstruē ebreju kopienas iezīmes, tās darbības īpatnības, atklāj specifiskas Lietuvas ebreju mākslas tradīcijas.

Nozīmīgs izstādes papildinājums gaidāms Ventspils muzeja Vēstures otrdienā 27.oktobrī, kad gaidāma tikšanās ar muzeja Ebreji Latvijā vadītāju Iļju Ļenski, kas plašāk iepazīstinās ar ebreju kopienu kultūrvēsturi gan Lietuvā, gan arī Latvijas kontekstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Livonijas ordeņa pils, Jāņa iela 17, Ventspils

Kad?

7. oktobris, 2020 – 1. novembris, 2020

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja