Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izstāde SAVĒJIE

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) eksperimentālajā mākslas telpā PILOT būs skatāma LMA studentu veidotā izstāde SAVĒJIE. Tā piedāvā interpretācijas par nācijas jēdzienisko saturu un izgaismo nacionālisma realizācijas trajektorijas Latvijas kultūrtelpā šodien.

Izstāde pievēršas nacionālisma kā ideoloģijas un prakses izpētei, kā arī skata nācijas jēdzienu un tā nozīmes Latvijas sabiedrībā, piedāvājot dažādas, arī neērtas interpretācijas par to, kas mūs vieno un šķir. Apzinoties, ka šī politiski un emocionāli pielādētā tēma nav viegla, ar ekspozīcijas palīdzību vedinām iedarbināt empātiju un spert soli pretī neziņai, izvērtējot savus priekštatus, ar mērķi radīt iejūtīgu vidi, atvērtu līdzpastāvēšanai un daudzbalsībai.

Izstādes nosaukums Savējie apspēlē nacionālisma duālo dabu - selektīvi iekļaujošu un izslēdzošu. Kas ir kritēriji, pēc kuriem mēs definējam savu un citu piederību nācijai? Kādu lomu tajos spēlē kolektīvā atmiņa un kultūras hegemonijas? Vienlaikus, izstādes nosaukums atsaucas uz indivīda perspektīvu jeb skatījumu, ko nosaka personīgais pieejamās informācijas lauks - vienmēr kadrēts.

Mākslinieki spēj priekšlaicīgi notvert un vizuāli tulkot sabiedrībā aktuālos procesus, tostarp fiziskos, emocionālos un garīgos stāvokļus. Šobrīd, vēsturiskās attīstības saasinājuma brīdī, notiekot Krievijas uzsāktam karam Ukrainā, notvert un tulkot šos procesus ir īpaši būtiski. Sagaidāms, ka izstādītie darbi dažādām paaudzēm raisīs atšķirīgas sajūtas un asociācijas.  Darbi vēsta par mākslinieku dziļi personiskām pieredzēm, meklējot savu piederību gan izdomātu, gan pavisam reālu robežu pilnā sabiedrībā, kurā joprojām pastāv padomju laika kultūrtelpas nospiedumi.

Savējie iesaista skatītāju vizuālos stāstījumos par pagātnes notikumiem, šībrīža ģeopolitisko situāciju un nākotnes nenoteiktību. Tas ir mēģinājums izprast un izaicināt sabiedrībā pastāvošos priekštatus par nacionālismu un tā ietekmes vērienu, kā arī izgaismot apklusinātus vai jaunus naratīvus, kas kopā veido mūsu laikmeta ainu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Latvijas Mākslas Akadēmijas eksperimentālā mākslas telpa Pilot, Vāgnera iela 3

Kad?

28. jūlijs, 2022 – 13. septembris, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja