Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izstāde Neiespējamais grupas portrets. Direktora izvēle

Neiespējamais grupas portrets ir stāsts par kolekcijas vērtībām un kuratora personīgo attieksmi. Izstādes pamatā ir Mākslas muzeja Rīgas Birža vadītājas Daigas Upenieces darbs pie grāmatas Direktora izvēle, kuru izveidot aicinājusi Londonas izdevniecība Scala Arts & Heritage Publishers. Grāmatā iecerēts mākslas darbu pētniecības materiālus pasniegt tā, lai tajos būtu saglabāta personīgā attieksme, emocijas un sajūtas, kuras pamato konkrēto izvēli. Kamēr grāmatas izdošana ir procesā, 30 kolekcijas darbi apvienoti izstādē, veidojot šķietami neiespējamu darbu kopumu, kuru vieno Direktora izvēles redzējums.

Izstādē iekļauta Rietumeiropas māksla laika robežās no 16. gadsimta līdz 20. gadsimta sākumam, ietverot Nīderlandi, Beļģiju, Franciju, Vāciju, Austriju, Itāliju, Somiju, Norvēģiju, kā arī atsevišķos piemēros ieskicējot Eiropas kultūras saikni ar Indiju un Dienvidaustrumāziju. Savukārt saistība ar Baltijas reģionu atklājas kolekciju vēsturē.

Stāsti ir veidoti par tādām labi zināmām gleznām, kā Pītera Ārtsena (ap 1508–1575) Golgāta (1545–1546), Daniela Sēhersa (1590–1661) un Lukasa fan Īdena (1596–1672) Ainava ziedu vijā, Bartolomeusa Sprangera (1546–1611) Ādams un Ieva, Antonija fan Deika (1599–1641) Orānijas-Nasavas prinča Vilhelma II portrets (1628–1632), Kloda Monē (1840–1926) Ziemas ainava. Sandvika (1895), skulptūrām: Luidži Bjenemē (1795–1878) Bakhante (1847), Gaetano Rosi (1829–?) Smejošais zēns un atsevišķiem dekoratīvi lietišķās mākslas priekšmetiem, piemēram, Sevras Nacionālās manufaktūras 20. gadsimta 20–30. gadu porcelānu.

Grāmatas Direktora izvēle veidošanā jau ir piedalījušies Mauritshuis (Hāga), Gugenheima (Bilbao), Gemäldgalerie (Berlīne), Polijas Nacionālā muzeja (Varšava), Frika kolekcijas (Ņujorka), Āzijas civilizācijas muzeja (Singapūra), Valesa kolekcijas (Londona), Gruzijas Nacionālā muzeja (Tibilisi), Dekoratīvās Mākslas muzeja ( Prāga) un vēl daudzu citu muzeju direktori, kā arī dažas no šīm grāmatām jau iepriekš ir pārveidotas par izstādēm un video stāstījumiem.

Apmeklētāji aicināti apskatīt arī atjaunoto pastāvīgo Eiropas mākslas ekspozīciju, kura papildināta ar ilgāku laiku neredzētām gleznām no muzeja kolekcijas, kā arī sameklēt Bjenemē skulptūru Bakhante, kura ir iekļauta šīs izstādes koncepcijā.

Izstādes kuratore pateicas Mākslas muzeja Rīgas Birža kolektīvam par ideju pārvērst grāmatas tekstu par izstādi, atbalstu, kā arī apjomīgo ieguldīto darbu, kas paveikts, lai šo izstādi realizētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Mākslas muzejs Rīgas birža, Doma laukums 6

Kad?

20. augusts, 2022 – 4. decembris, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja