Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Izstāde Mākslas porcelāns. Rīgas Porcelāna muzeja kolekcija

Izstādē Mākslas porcelāns. Rīgas Porcelāna muzeja kolekcija būs apskatāmi 20. gs. otrās puses porcelāna apgleznošanas meistardarbi no Rīgas Porcelāna muzeja krājuma. Vienā eksemplārā izgatavotās vāzes un šķīvji ir unikāli priekšmeti, kuri liecina ne tikai par mākslinieciskajām kvalitātēm, bet arī par ražojošās iestādes jaudu un politisko iekārtu, kuras apstākļos šādi reprezentatīvi objekti varēja rasties.

Rīgas Porcelāna rūpnīca 20. gs. otrajā pusē bija slavena ar plašam patēriņam ražoto porcelāna produkciju: traukiem, sadzīves priekšmetiem, suvenīriem. Rūpnīcas mākslinieku izstrādātais formu dizains un dekori veidoja ražotnes stilu un nodrošināja produkcijas atpazīstamību visā Padomju Savienībā. Līdzās masveidā tiražētiem ikdienā lietojamiem priekšmetiem rūpnīcā tika izgatavoti arī augsti mākslinieciski porcelāna darbi vienā vai dažos eksemplāros. Veikalā tos iegādāties nevarēja. Šie unikālie darbi bija paredzēti vienīgi reprezentācijai. Rīgas Porcelāna rūpnīcas jauda deva iespēju izgatavot tehnoloģiski sarežģītus priekšmetus vai angažēt spēcīgu māksliniecisko štatu, kas spēja veikt ļoti izsmalcinātus apgleznojumus un tādējādi konkurēt ar citām porcelāna ražotnēm lokālā un starptautiskā mērogā. Šis resurss tika izmantots politisku mērķu sasniegšanai, varas struktūru stiprināšanai un to leģitimizēšanai.

Ekspozīcijā ir skatāmas desmit dekoratīvas vāzes un desmit dekoratīvi šķīvji no Rīgas Porcelāna muzeja krājuma. Galveno kopu veido vāzes. Kā augsti mākslinieciski izstrādājumi tās demonstrē sava laikmeta stilistiskās tendences, atsaucas uz sava laikmeta tematiskajām aktualitātēm, kā arī niansēs liecina par atšķirīgiem aspektiem šķietami striktajā reprezentācijas porcelānā, piemēram, dažādu dekorēšanas tehniku attīstību vai individuālu autoru rokrakstu. Šie dekoratīvie mākslas priekšmeti kalpoja par sadraudzības zīmi starp dažādu republiku institūcijām, fiksēja Padomju Savienībai svarīgus ideoloģiskās vēstures notikumus, kā arī reprezentē tradīcijas pārmantojamību jau pēc Padomju Savienības sabrukuma. Vāžu kopu papildina īpaši atlasīti dekoratīvi šķīvji, kuri ļauj paspilgtināt priekšstatu par reprezentācijai paredzētā mākslas porcelāna stilistiku un tematisko spektru.

Kopumā priekšmeti sabalsojas un liecina par 20. gs. otrās puses reprezentācijas porcelāna, ideoloģiskā porcelāna un mākslas porcelāna tēmām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Rīgas Kultūras centrs Iļģuciems, Lidoņu ielā 27 k-2

Kad?

4. novembris, 2020 – 3. decembris, 2020

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja