Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ēvalda Dajevska glezniecības izstāde

Liepājas muzeja anfilādē būs skatāma izcilā gleznotāja un scenogrāfa Ēvalda Dajevska (1914–1990) darbu izstāde Dajevskis Amerikā.

Izstādē skatāmas latviešu mākslinieka gleznas, izrāžu meti un skices, kas tapušas Amerikas Savienotajās Valstīs, kur aizritēja Ēvalda Dajevska dzīves un mākslas perioda lielākā daļa.

Pēc Otrā pasaules kara mākslinieks darbojās kā scenogrāfs un gleznotājs Amerikas Savienotajās Valstīs, kas viņu iedvesmoja, bet Ņujorka pilnīgi pārņēma savā varā. Tomēr pat darbs Brodvejā un Linkolna centrā nelika aizmirst latviešu teātri, kas Ēvalda Dajevska lielā mīlestība. Viņš Amerikā veidojis dekorācijas vairāk nekā 20 latviešu lugām.

1951. gadā ierodoties Ņujorkā, Ēvalds Dajevskis sastapās ar ainavu glezniecību, kas radikāli atšķīrās no Eiropā pazīstamās. Viņa mākslinieka aci piesaistīja Ņujorkas vizuālā komplicētībā ar tās daudzajām ēkām, tiltiem, tuneļiem, skursteņiem un rūpniecības rajoniem. Īpaši viņu saistīja tieši rūpniecības rajoni, iedvesmojot uz fantastiski jaunām formām darbos, kas bija saistīti ar pilsētu, kuru viņš drīz pieņēma par savām mājām.

Savās gleznās viņš centās notvert pilsētas ainavas būtību un raupjo skaistumu ar tās krāsu un faktūru dažādību, tāpat kā viņš to darīja savās jaunības dienās, dzīvojot Liepājā, un laikā no 1941. līdz 1944. gadam strādājot par dekoratoru Liepājas Drāmas, operas un baleta teātrī.

Esot Amerikas Savienotajās Valstīs, Ēvalds Dajevskis iegremdējās arī atomu un kosmosa laikmeta dinamiskajā gadsimta kultūrā. Viņš gleznoja ne tikai tuvo un pazīstamo, bet arī attēloja vietas izplatījumā, kas viņam nebija tik tuvas, piemēram, Mēnesi.

2014. gadā, atzīmējot Ēvalda Dajevska simtgadi, Liepājas muzejs no mākslinieka dēla Pētera Dajevska saņēma dāvinājumā Ēvalda Dajevska radošo muzeja mākslas kolekcijas papildināšanai.

Pēteris Dajevskis īstenoja tēva vēlēšanos, lai viņa darbi tiktu saglabāti kā viens vesels kopums. Liepājas muzeja mākslas priekšmetu kolekciju papildināja mākslinieka skatuves meti un gleznas, kas nākušas arī no citām privātkolekcijām ASV, tai skaitā no Nacionāla teātra aktrises Hildas Princes Uršteinas, Amerikas Latviešu teātra aktiera un administratora Kārļa Ķuzuļa, no Olgas Zariņas Vašingtonā, Valdas Lēvenšteinas Kolorado un Lidijas Bāliņas Ņujorkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Liepājas muzeja anfiliāde, Kūrmājas pr. 16/18

Kad?

2. jūnijs, 2022 – 31. jūlijs, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja