Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atkārtoti izdod papildinātu Aleksandra Grīna romānu Dvēseļu putenis

Svinot valsts svētku mēnesi un Latvijas armijas simtgadi, apgāds Jumava laidis klajā Aleksandra Grīna romāna Dvēseļu putenis jauno izdevumu pilnā redakcijā. Grāmatas apvāku rotā tikko uz kino ekrāniem nonākušās vērienīgās kara drāmas Dvēseļu putenis plakāts, un tā ir papildināta ar filmas aktieru un veidotāju atziņām un attēliem no filmas uzņemšanas un mūzikas ieraksta procesa.

Strēlnieka Aleksandra Grīna episkais, daļēji autobiogrāfiskais romāns pirmoreiz izdots 1933.–1934. gadā un vēstī par latviešu strēlnieku gaitām Pirmā pasaules kara laikā, kurām līdzgaitnieks bijis arī pats autors. Dvēseļu putenim ir trīs daļas, kas aptver laika posmu no 1915. gada, kad vācu karaspēks okupēja Latviju, līdz 1919. gadam, kad noritēja izšķirošās Latvijas teritorijas atbrīvošanās cīņas gan pret vāciešiem, gan pret īslaicīgo padomju varu. Pirmā un trešā daļa rakstīta pirmajā personā, skatot notikumus lauku zēna Artūra Vanaga acīm. Pēdējais Dvēseļu puteņa izdevums – paša autora saīsinātā romāna versija – apgādā Jumava izdots 2012. gadā. Jaunais izdevums būs romāna pilnā versija, un to var iegādāties grāmatnīcās visā Latvijā.

“Aleksandrs Grīns neraksta par mītiskiem sensenu laiku pastāstiem, tie ir patiesi notikumi, kas risinājušies tepat, mūsu zemē, un kuros piedalījušies tādi paši cilvēki kā mēs. (..) Strēlnieks Aleksandrs Grīns savu pieredzi spēja saglabāt romānā Dvēseļu putenis, un viņa vēsturiskais darbs ir kļuvis par nenovērtējamu liecību mūsu valsts izšķirošajiem notikumiem – kaut arī asiņainai un smagai, tomēr uzvarai, kas ļauj mums šodien dzīvot tā, kā strēlnieki varēja tikai iztēloties savās gaišākajās cerībās, proti, valstī, kuru varam veidot mēs paši,” grāmatas priekšvārdā raksta filmas Dvēseļu putenis režisors Dzintars Dreibergs. Viņš norāda – katrs grāmatā attēlotais notikums ir personīgs, tas ļauj ik teikumā apzināties, ka cīņas centrā ir elpot griboši cilvēki ar savu dzīvi, ko pārtraucis karš.

Apgāda Jumava vadītājs Juris Visockis: “Varoņfilma Dvēseļu putenis veido sinerģiju ar Aleksandra Grīna grāmatu un atgādina ikvienam, ka, darot ikdienas darbus, mēs ceļam nākotnes Latviju.”

 

Top komentāri

Būta j-kdze
B
Diez, tas izdevējs, kurš nemaksā autoriem un valstij - visādi izdarās gan ar honorāriem, gan ar nodokļiem - un shēmo vienā shēmošanā, tiešām domā, ka Latvijas kā valsts nākotnē viņam ir vieta?
Ciprese
C
ir jau labi un pareizi godāt savu vēsturi, bet vai nav par daudz putināts? Ērikam Ādamsonam un Anšlavam Eglītim ir brīnišķīgi darbi, kurus pat pēckara paaudzei bija liegts uzzināt, nemaz nerunājot par šodienu. Pilnas grāmatnīcas ar krāsainām sēnalām. Pat Fr. Sagānas darbus nevar nopirkt...
EV
E
Bērnībā un vidusskolas laikā divas reizes mēģināju lasīt šo grāmatu, bet neko nesapratu, jo reti slikts rakstnieks - reāls murgojums. Patosi mani nepārliecina un vārdu krājums nabadzīgs. Man patīk Vilis Lācis! Piedodiet, ja varat!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja