Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Cik kaloriju dienā būtu jāapēd?

Lai gan cilvēku nepieciešamība pēc ik dienu uzņemamajām kilokalorijām (kcal) atšķiras atkarībā no vecuma, dzimuma, auguma un fiziskās slodzes, vadīšanās pēc vispārējām kaloriju normām var būt pirmais solis, ar ko sākt, ja ir vēlme nomest svaru, raksta portāls Goodhousekeeping.com.

Kilokaloriju daudzumu, kas ķermenim ik dienu ir nepieciešams, galvenokārt nosaka cilvēka bāzes vielmaiņas ātrums jeb skaitlis (cik daudz enerģijas organisms patērē bez fiziskas slodzes, lai uzturētu dzīvības funkcijas – elpošanu, gremošanu u. tml.), kā arī viņa fiziskās aktivitātes līmenis. Bāzes vielmaiņas ātrums nosaka aptuveni 70% no kalorijām, kas jāuzņem ar uzturu, un ir svarīgi, ka organisms tās arī saņem. Jo jaunāks un augumā garāks esat, jo lielāks būs pamata vielmaiņas ātrums. Arī vīriešiem tas būs augstāks nekā dāmām. Runājot par atlikušajiem 30% uzņemamo kaloriju, to daudzumu nosaka cilvēka fiziskā aktivitāte – jo tā lielāka, jo vairāk enerģijas organisms prasīs. 

Cilvēki uzskata – ja gribi notievēt, jāēd mazāk. Uztura speciālisti gan iesaka ik dienu neapēst mazāk par 1600 kcal, ja vien neesat augumā miniatūra sieviete. Uzņemot par maz kaloriju, organismam var trūkt būtisku barības vielu, var palēnināties vielmaiņa, zust enerģija, ciest imūnsistēma. Bet arī pārāk daudz ikdienā uzņemtu kaloriju nav labi – tās veidos tauku rezerves, radīs gremošanas traucējumus utt. 

Fiziski ļoti aktīviem cilvēkiem, kuri ik dienu sparīgi trenējas vismaz stundu vai arī strādā fiziski smagu darbu, dienā vajag 2000–2500 kcal sievietēm un 2500–3000 kcal vīriešiem. Fiziski vidēji aktīviem ļaudīm, kas sporto 30–60 minūtes dienā, vidēji vajadzēs 1900 kcal (sievietēm) vai 2500 kcal (vīriešiem). Tiem, kas ikdienā ir mēreni aktīvi, piemēram, nostaigājot 5000–8000 soļu, nepieciešams 1800 kcal sievietēm vai 2200 kcal vīriešiem. Savukārt sēdoša dzīvesveida pārstāvjiem, kas dienā nenoiet vairāk par 5000 soļu, pietiks ar 1600 kcal sievietēm un 1800 kcal vīriešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits