Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Sākas otrā Starptautiskā koru konkursa “RĪGA DZIED” koru sacensības

Vakar sākušās otrā Starptautiskā koru konkursa “RĪGA DZIED” koru sacensības ar galveno apbalvojumu – “IMANTA KOKARA KORA BALVA”. Konkursā piedalīsies kori no Bulgārijas, Igaunijas, Fēru salām, Lielbritānijas, Īrijas, Polijas un Latvijas.

KOPDZIEDĀŠANA SAVED TAUTAS KOPĀ – ar šiem spēcīgajiem atslēgvārdiem vakar VEF Kultūras pilī tika atklāts otrais Starptautiskais koru konkurss ''RĪGA DZIED'' un Imanta Kokara kora balva. Konkursa mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags tos veltīja ikvienam, kam kora dziesma ir tuva sirdij! Romāns Vanags uzsvēra, ka starptautiskā festivāla  tradīcijas godināšana mūsu galvaspilsētā šogad šķiet īpaši svarīga, jo leģendārajam diriģentam un idejas autoram Imantam Kokaram šogad apritētu 101. gadadiena. Diriģents būtu sajūsmā par to, ka šajā koru konkursā tiek realizēts viņa sapnis par miera, draudzības un dziesmu gara zīmoga apliecinātu sacensību, kurā kori centīsies ne tikai sasniegt vislabākos rezultātus, bet arī pilnveidot prasmes un papildināt zināšanas.

18. augustā sākas koru koncerti un konkursi dažādās kategorijās – Ceturtdien, 18. augustā, pl. 15.00 koru konkurss sakrālās mūzikas kategorijā Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes  Evaņģēliski luteriskajā baznīcā, pl. 19.00 Draudzības koncerts Viesturdārzā, kurā uzstāsies kori no Latvijas, Fēru salām, Igaunijas un Lielbritānijas, 19. augustā pl. 15.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā norisināsies koru konkursi bērnu, jaukto un viendabīgo koru kategorijā, savukārt 20. augustā pl. 15.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā sāksies 2. Starptautiskā koru konkursa “RĪGA DZIED’’ centrālais notikums – “Imanta Kokara kora balvas” izcīņa, kuras laureāts tiks paziņots koru konkursa “RĪGA DZIED” noslēguma koncertā, 20. augustā pl. 19.00 VEF Kultūras pilī.

Koru sniegumu visa konkursa garumā vērtēs profesionāla starptautiska žūrija, tās sastāvā strādās Romāns Vanags, kura profesionālā darbība ir saistīta ar pedagoģiju un kora diriģēšanu. No 1987. gada viņš vadīja Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu kori. Tajā pat gadā sāka strādāt Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā par profesoru kora diriģēšanas katedrā. No 1990. gada vadīja Latvijas Universitātes sieviešu kori “Minjona”. Romāns Vanags ir bijis Vispārējo Latviešu Dziesmu svētku virsdiriģents 1993., 1998., 2003., 2008., 2013. un 2018. gadā. No 2014. gada profesors Romāns Vanags ir Vācijas kultūras organizācijas INTERKULTUR mākslinieciskais vadītājs. Viņš ir organizējis un vadījis starptautiskos koru diriģentu kursus daudzviet pasaulē, kā arī bijis daudzu starptautisko koru konkursu žūrijas loceklis un vadītājs. 2008. gadā Romānam Vanagam par ieguldījumu Dziesmu svētku kustības stiprināšanā un attīstībā tika pasniegts augstākais valsts apbalvojums – Triju Zvaigžņu ordenis.

Žūrijā darbosies latviešu diriģente Krista Audere, kura šobrīd dzīvo un strādā Nīderlandē. Viņa ir VU Universitātes kamerkora un kamerkora “Venus” diriģente, kā arī regulāri strādā kā viesdiriģente ar Nīderlandes kamerkori, Nīderlandes Radio kori un Cappella Amsterdam. 2021. gadā Krista kļuva par Ērika Eriksona starptautiskā kordiriģentu konkursa laureāti. 2022/23. gada sezonā viņai paredzēta sadarbība ar RIAS kamerkori, Valsts Akadēmisko kori “Latvija”, Zviedrijas Radio kori, MDR Leipcigas Radio kori, Bavārijas Radio kori, Helsinku kamerkori, Dānijas Nacionālo vokālo ansambli, Francijas Radio kori un BBC Singers.

Starptautisko žūriju pārstāvēs Martens van Ingelgems (Marteen van Ingelgem) no Beļģijas. Kopš 2001. gada Martens diriģē Ģentē bāzēto laikmetīgās mūzikas kamerkori De 2de Adem (Otrais vējš). Ilgus gadus ir viens no grupas Aquarius basģitāristiem un regulāri aicināts vadīt vai pastiprināt basģitāristu sadaļu tādos ansambļos kā Briseles kamerkoris un Flandrijas Radio koris. Kā komponists sakomponējis plaša spektra muzikālos skaņdarbus solo izpildītājiem, stīgu kvartetiem, kameroperām un klavierkoncertiem. Martens van Ingelgems ir trīskārtējs Eiropas koru komponistu balvas laureāts un apbalvots ar Beļģijas autoru biedrības Sabam, apbalvojumu Zelta Magone par izcilo darbību koru daiļradē. 2021. gada Pasaules koru spēlēs Flandrijā pildījis mākslinieciskā vadītāja pienākumus. Savukārt Nīderlandi pārstāvēs Hanss van den Brands (Hanss van den Brand). Hanss ir akadēmiskais pasniedzējs kora un ansambļa diriģēšanā Amsterdamas Konservatorijā un Fontas Mākslas skolā. Viņš vada abu institūtu korus. 2003. gadā Hanss nodibināja Fontas Džeza kori, kurā dzied 12 vokālisti ar gatavību dziedāt un izpildīt džeza, popmūzikas, gospeļmūzikas un jauktās mūzikas repertuāru ar visaugstākajiem mūzikas standartiem. Viņš ir piecu Starptautisko vokālo grupu festivālu Holandē mākslinieciskais vadītājs (1996–2002), kā arī pazīstams valsts un starptautisku koru festivālu žūrijas loceklis, konsultants un pasniedzējs.

Imanta Kokara kora balvas izcīņā žurijai pievienosies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors un profesors Guntars Prānis, daudzu senās mūzikas meistarklašu vadītājs, kā arī Latvijā un ārzemēs pieprasīts lektors. Viņš ir diriģents, dziedātājs, muzikologs un starptautisku atzinību guvušā profesionālā vokālā ansambļa Schola Cantorum Riga dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs. Schola Cantorum Riga regulāri koncertē Latvijā un ārvalstīs, kā arī ieskaņojis daudzus mūzikas ierakstus. 2017. gadā ansamblis tika nominēts Latvijas Lielajai Mūzikas balvai. No 2000. līdz 2017. gadam Guntars Prānis bija Rīgas Doma mūzikas skolas direktors, vadot tā koru un orķestru mūzikas dzīvi un piedaloties dažādos starptautiskos projektos. Viņš ir gregorisko dziedājumu vasaras kursu tradīcijas aizsācējs un kopš 1992. gada – šī projekta mākslinieciskais vadītājs. Viņš ir arī Starptautiskās Gregoriskās korāļa pētniecības asociācijas (AISCGre) biedrs. Šī asociācija nodarbojas ar sakrālās mūzikas pētniecību, un tajā darbojas zinātnieki no visas pasaules. Kā arī Aira Birziņa, kas ir kora diriģēšanas profesore Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA), diriģente Rīgas Doma meiteņu korī TIARA, VEF Kultūras pils sieviešu korī DZINTARS un Ogres kultūras centra sieviešu korī RASA. Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģente (XXIII, XXIV, XXV, XXVI). Viņa vada meistarklases un seminārus, darbojas kā žūrijas locekle dažādos konkursos Latvijā un ārvalstīs. Aira Birziņa apbalvota ar Latvijas Republikas Ministru kabineta Atzinības rakstu (2018), Triju Zvaigžņu ordeni (2015), Ogres novada kultūras centra gada balvu “Zelta liepa 2018”, Ogres novada Kultūras centra Gada balvu kultūrā 2017, Rīgas Domes gada balvu kultūrā „Baltais zvirbulis” (2015), LR Kultūras ministrijas prēmiju tautas mākslā (1999).

Konkursa programma:

Trešdiena, 17. augusts

19.00 Atklāšanas ceremonija VEF Kultūras pilī

Ceturtdiena, 18. augusts

15.00 Koru konkurss sakrālās mūzikas kategorijā Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes   Evaņģēliski luteriskajā baznīcā

19.00 Draudzības koncerts Viesturdārzā

Piektdiena, 19. augusts

15.00 Koru konkursi bērnu, jaukto un viendabīgo koru kategorijā Latvijas Universitātes Lielajā aulā

Sestdiena, 20. augusts

15.00 Koru konkurss “IMANTA KOKARA KORA BALVA” Latvijas Universitātes Lielajā aulā

19.00 Noslēguma koncerts ar koru apbalvošanu VEF Kultūras pilī

 

Norišu programma ir apskatāma tīmekļvietnē www.rigasings.lv un Singinriga sociālajos tīklos.

Ieeja konkursa atklāšanas un noslēguma ceremonijā, visos konkursos un Draudzības koncertā ir bez maksas.

 

2. Starptautisko koru konkursu “Rīga dzied” rīko Rīgas dome, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība sadarbībā ar Vācu kultūras organizāciju “Interkultur” un Ziemeļrīgas kultūras apvienība.

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti