Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tuvie austrumi

Talibi ieņem desmito provinces galvaspilsētu © DIENA

Islāmistu kustības Taliban kaujiniekiem vakar izdevās ieņemt stratēģiski svarīgo Gaznī pilsētu, kas ir jau desmitā provinces galvaspilsēta, kas nonākusi talibu kontrolē mazāk nekā nedēļas laikā, ziņo BBC.

Izraēla brīdina par jaunievēlēto Irānas prezidentu © DIENA

Izraēlas jaunais premjerministrs Naftali Benets brīdinājis pasauli, ka tai ir "jāpamostas" pēc tam, kad sestdien Irānā par prezidentu tika ievēlēts ultrakonservatīvais tiesnesis un bijušais prokurors, augstākajam garīgajam līderim pietuvinātais Ebrāhīms Raisi, vēsta BBC.

Konservatīvais tēmē uz Irānas prezidenta krēslu © DIENA

Pirms piektdien paredzētajām Irānas prezidenta vēlēšanām veiktās aptaujas prognozē zemu vēlētāju aktivitāti un ultrakonservatīvā kandidāta, valsts augstākajam līderim ājatollam Alī Hāmeneī pietuvinātā Ibrahima Raisi uzvaru jau balsošanas pirmajā kārtā.

Atbalsts palestīniešiem noved pie sadursmēm © DIENA

Demonstrācijās, kurās pausts atbalsts palestīniešiem, piedalījušies simtiem tūkstošu cilvēku visā pasaulē – no Austrālijas līdz Eiropai un ASV, nerunājot nemaz par musulmaņu valstīm. Solidarizēšanās saistīta ne tikai ar aktuālo militāro konfliktu starp Izraēlu un Gazas joslā valdošajiem palestīniešu grupējumiem, bet arī ar to, ka šī tauta sestdien pieminēja 1948. gadā notikušo Katastrofu (Nakba), kad pēc Izraēlas valsts dibināšanas dzimto zemi bija spiesti pamest desmitiem tūkstošu palestīniešu.

Sadursmēs Jeruzalemē ievainoti vairāk nekā 200 cilvēku

Jeruzalemē piektdienas vakarā notika nopietnas sadursmes starp palestīniešiem un Izraēlas drošības spēkiem, un tajās ievainoti vairāk nekā 200 cilvēku, liecina palestīniešu mediķu un Izraēlas policijas dati.