Mans jaunais mājoklis

Cena
1.50 € 3.99 €
Akcija08.04.2024 – 29.04.2024
Lappušu skaits 80
Izdevējs Izdevniecība Dienas Žurnāli
Svars (kg) 0.190
Izmērs (cm) 29.0 × 20.0 × 0.3

Preces apraksts

Iznākusi jaunā ilustrētā rokasgrāmata “Mans jaunais mājoklis”

Covid-19 ietekmē pieaugusi pircēju interese par apbūves gabaliem savrupmājas celtniecībai un gatavām savrupmājām Lietpratēji uzskata, ka pats labākais laiks, lai dotos jauna mājokļa meklējumos ir vēls rudens un ziema. Pirms doties ceļā, pašķirstiet “Māju”, kurā kā rokasgrāmatā nodaļās “Meklējam”, “Pērkam”, “Iekārtojamies” lasāmi gan juridiski, gan tehniska rakstura un ikdienas pieredzē balstīti padomi, kas soli pa solim jādara, lai, nekļūdoties izvēlē un izvairoties no zemūdens šķēršļiem, tiktu līdz jurģu dienai. 

Kam uzticēties – sludinājumu portālam vai māklerim
Zemes un māju pircējiem jārēķinās, ka paies vismaz pusgads vai pat gads, kamēr kārotais īpašums tiks atrasts. Pašam darījumam ar dzīvokli vajadzētu notikt trīs līdz sešu mēnešu laikā. Ja tā nav, vai nu cena nav pareizi noteikta, vai ir kāda cita problēma. Privātmājām pārdošanas laiks tiek noteikts garāks – no sešiem līdz 12 mēnešiem. Ja pērkat pirmo mājokli dzīvē, labāk izmantot speciālista palīdzību, jo jums nav ne jausmas, kādus jautājumus uzdot pārdevējam. Mākleris ir pirmais filtrs, kas palīdz izvairīties no riskiem nākotnē. Lai gan arī mākleri izmanto portālus, atšķirība ir tajā, ka tas ir viņu darbs. Bet kā atrast uzticamu mākleri? Meklējiet kompāniju ar labu reputāciju. Savukārt, sastopot pašu mākleri daudz ko atklāj jau pirmā saruna: ja nerodas uzticība, sadarbība visdrīzāk nenotiks. 

Kad banka būs labvēlīga
Izvērtējot kredīta piešķiršanu mājokļa iegādei, banka ņems vērā četrus būtiskus priekšnoteikumus: kredītvēsturi, oficiālos ienākumus, pirmās iemaksas iespējas un nodrošinājumu. Bankai ir būtiski redzēt, vai ik mēnesi kredītmaksājumiem būs iespējams novirzīt, maksimums, līdz 40% no ģimenes ienākumiem. Savukārt pirmā iemaksa kreditētājam sniedz pārliecību par klienta spēju atlicināt daļu ienākumu, ko nākotnē būs iespējams novirzīt kredīta maksājumu veikšanai. Turklāt arī pašam klientam tas ir labs treniņš pirms ilgtermiņa saistību uzņemšanās. Bankas līdzdalība darījuma finansēšanā ir līdz 85% no nekustamā īpašuma tirgus vērtības. Finansējums var atšķirties atkarībā no kredīta mērķa, īpašuma veida un atrašanās vietas.

Cik vērts ir iekārotais nekustamais īpašums
Īpašumam ir tirgus cena, par kuru vienojas pircējs un pārdevējs, un vērtējums, ko aprēķina sertificēts vērtētājs. Viņa vērtējums bieži vien ir zemāks nekā tirgus cena. Kāpēc? Vērtētāji vērtē īpašuma atrašanās vietu, infrastruktūru, attālumu līdz pilsētas centram, dažādu blakusobjektu ietekmi, piemēram, vai īpašums atrodas pie benzīna uzpildes stacijas vai ezera, ēkas vizuālo stāvokli, mājokļa platību, novietojumu ēkā. Vērtēšanas standarts ir salīdzinājums ar trim konkrētiem notikušiem darījumiem līdzīgos objektos (mājās) konkrētajā apkaimē. Pēc šīs salīdzināšanas tiek aprēķināta īpašuma vērtība. Ja tiek vērtēts dzīvoklis sērijveida mājā, par pakalpojumu jāmaksā no  100 līdz 150 EUR, par māju Pierīgā – vidēji ap 250 EUR. Taču pakalpojumā netiek vērtēts, cik kvalitatīvs ir ārsienu un jumta siltinājums, cik pareizi izbūvēti pamati,  jo tehniskie mērījumi šajā reizē netiek veikti. Ja nekustamo īpašumu vērtē bankas vērtētājs īpašuma vērtību vienmēr būs zemāk nekā neatkarīgam vērtētājam.

Pērkam māju laukos: ar ko jārēķinās 
Pērkot īpašumu, uzmanība tiek pievērsta tikai tā cenai. Taču vēl jāpierēķina arī izdevumi, kas saistīti ar notekūdeņiem, ūdensapgādi, saimniecības ēku būvi, pievadceļu ierīkošanu, meliorāciju, teritorijas sakārtošanu un apzaļumošanu. Tikai veicot pilnīgu aprēķinu, var plānot savas iespējas, kā arī salīdzināt ar citu īpašumu cenām. Nebūtu slikti paredzēt arī plānu B – vai gadījumā, ja nonāksiet grūtībās, īpašumu būs iespēja pārdot.
Bieži, meklējot ārpilsētas īpašumu, netiek pareizi novērtētas ikdienas pārvietošanās vajadzības. Sākotnēji nepareizi novērtētais attālums var kļūt par lielu nastu pēc īpašuma iegādes. Jāraugās, lai šī pārvietošanās nebūtu nogurdinoša.
Svarīgs jautājums būs arī ceļa uzturēšana ziemā. Taču tikpat būtiski kartē atzīmēt arī tuvāko veikalu, ģimenes ārsta praksi, slimnīcu, skolu, bērnudārzu, kultūras vidi. 

Preces parametri

Vispārējās īpašības

Izdošanas gads: 2021
Izdevējs: Izdevniecība Dienas Žurnāli

Citi piedāvājumi

Akcija

Dari Pats, maijs 2022

1.50 € 4.90 €
Akcija spēkā: 08.04.2024 – 29.04.2024