MĀKSLAS DIALEKTIKA

Cena
45.42 €
Autors Artūrs Bērziņš
Izdevējs Zvaigzne ABC
Lappušu skaits 232
Svars (kg) 1.260
Izmērs (cm) 30.0 × 23.0 × 3.5

Preces apraksts

Artūrs Bērziņš ir gan Latvijā, gan ārpus tās pazīstams multimākslinieks, kura talants izpaužas gan filigrāni nostrādātā estētikā, gan pārdomātā provokācijā, gan bezkompromisu opozīcijā mūsdienu sabiedrības normām un pieņēmumiem. 2010. gadā ietekmīgais amerikāņu interneta portāls Weirdworm.com ierindojis Artūru Bērziņu pasaules savdabīgāko mākslinieku Top-10 sestajā vietā, no pasaules centrālā mākslas portāla Artnet.com 2018. gadā izpelnījies "mākslinieka-filozofa" epitetu, izraisījis epatāžu tādos taboīdos, kā The Sun, Daily Star u.c. Mākslinieka darbi tiek izmantoti arī kā uzdrukas uz apģērba, piesaistot pasaules mūzikas un alternatīvās modes industrijas pārstāvju ievērību. Par to liecina fakts, ka 2020. gadā uz Londonas “NME Awards” ceremoniju popmūzikas dīva Billija Eiliša (Billie Eilish) ieradās ar Artūra Bērziņa mākslas darba uzdruku uz krekla.

Tagad pirmo reizi tiek izdota Artūra Bērziņa mākslas grāmata, kuru ievada plašs pārskats par autora biogrāfiju un uzskatiem. Artūra Bērziņa tēlu pasaule fascinē ar estētiku, kuras saknes meklējamas gan antīkajā mākslā, gan neoromantiskajā tradīcijā. Tā ir izteikti jutekliska – no baudas līdz sāpēm – un intelektuāli aizraujoša. Grāmatā apskatāmie darbi atklāj Artūra Bērziņa daiļrades plašo spektru – sākot ar ironiskiem iedomātu produktu dizainiem un beidzot ar izcilās britu ekstrēmā metāla grupas Cradle of Filth albumu vāciņiem, japāņu šibari stilā sasietām tautumeitām un bezgalvainai Nīkei, kurai spārnu vietā ir ausis.

Šī grāmata ir ne vien augstas kvalitātes attēlu apkopojums, bet arī mākslinieka daiļrades principu secīgs izklāsts. Šeit autors padziļināti skaidro savu darbu simbolisko nozīmi un estētiskās ietekmes, iezīmējot arī savu pasaules redzējumu un uzskatus par svarīgām, bet sabiedrībā pretrunīgi vērtētām tēmām. Uzmanīgs lasītājs kopā ar mākslinieku atkodēs viņa skandalozo performanču nozīmi un izpratīs Artūra Bērziņa darbus mūsdienu mākslas kontekstā. Tomēr, iespējams, lielākā šī izdevuma vērtība ir iespēja izsekot tam, kā attīstās un mainās mākslinieka izmantotie tēli un simboli, tā gūstot dziļāku priekšstatu nekā tas, ko iespējams gūt vienas izstādes ietvaros.

Grāmata aptver mākslinieka darbību no studiju gadiem līdz pat 2021. gada izstādēm un performancēm.
Grāmatas teksts ir latviešu un angļu valodā, tās priekšvārdu par Artūra Bērziņa daiļradi rakstījusi mākslas zinātniece un rakstniece Ieva Melgalve.

 

Preces parametri

Vispārējās īpašības

Autors: Artūrs Bērziņš
Izdevējs: Zvaigzne ABC
Izdošanas gads: 2022
Valoda: latviešu, angļu

Citi piedāvājumi