Kā izaudzēt labu ražu siltumnīcā

Cena
1.00 € 2.09 €
Akcija08.04.2024 – 29.04.2024
Lappušu skaits 64
Izdevējs Izdevniecība Dienas Žurnāli
Svars (kg) 0.110
Izmērs (cm) 29.0 × 20.0 × 0.3

Preces apraksts


Ko lasīt žurnāla “Dārza pasaule” pielikumā  “Kā izaudzēt labu ražu siltumnīcā”
• Dārzkopības entuziastu kluba “Tomāts” biedri kolekcionē un audzē tā sauktās tautas selekcijas šķirnes tomātus. Laika gaitā Ludmila Kodzasova izmēģinājusi pat līdz 2000 šķirnēm, bet Elga Bražūne ap 1500. Šo tomātu audzētāju ieteikums: neaizmirst vecās, pārbaudītās šķirnes, bet izmēģināt arī tādas, kuru augļi – galvenokārt saldi un gaļīgi – pašiem salātos vai uz svietmaizes garšo vislabāk, piedāvājot 55 sev tuvākās. 
• Līdz ar saules atgriešanos februāra otrajā pusē sāk niezēt mūsu zaļie īkšķīši. Tomēr pieredzējuši dārzkopji neiesaka priekšlaicīgi sākt sēšanas darbus. Viens no iemesliem – līdz pat martam stādiem var pietrūkt gaismas. Tāpēc papētiet speciālistu sastādītu tabulu, kad ieteicams stādīt gurķus, tomātus, papriku un baklažānus, salātus kā arī garšaugus. 
• Kā pareizi izvēlēties substrātu kur sēt, piķēt un stādīt; lielveikalā pērkot jau gatavus substrātus uz iesaiņojumiem marketinga veicināšanai ir daudz informācijas, bet ’’parastam” dārzkopim daudz kas no tā nav tik svarīgs. Taču, kā uzskata agronome Mārīte Gailīte, zināt ar ko substrāts atšķiras no organiska augsnes aizvietotāja un, kad lietot vienu vai otru, vajadzētu. 
• Pavasarī palodze kļūst par vietu, kur tiek diedzēti stādi. Bet ko darīt, ja tur aug tomātu stādi, kam gaisma nepieciešama vismaz 14 stundas diennaktī? Atliek atkarībā no vēlmēm un materiālajām iespējām izvēlēties mākslīgā apgaismojuma avotus. Var izlīdzēties ar parastajām dienasgaismas spuldzēm, tomēr speciālisti iesaka pameklēt augiem piemērotākas lampas, kuru gaismas spektrā ir fotosintēzes aktīvais starojums.
• Lai arī arvien stabilāku vietu iekaro polikarbonāta siltumnīcas, tomēr pagātnē nav aizgājušas tās, kas pārsegtas ar plēvi. Attīstoties modernajām tehnoloģijām, tiek piedāvātas tā saucamās stabilizētās plēves, kas atkarībā no cenas un izejmateriāliem, kalpos divas sezonas vai krietni ilgāk, nesabrūkot ultravioleto staru ietekmē. Praktiķi uzsver, ka pašlaik mikronos izteiktais siltumnīcu plēves biezums vien nav galvenais kritērijs.   
• Katram, kas vasarā kaut ko mēģinājis izaudzēt savā siltumnīcā ir zināms, ka ražu ietekmē laistīšana un vēdināšana. Meistari, kas specializējušies plēves siltumnīcu būvēšanā, iesaka izveidot  vēdināšanas lūkas arī siltumnīcas jumta daļā. 
Savukārt ne viens vien profesionāls dārznieks, vasarā cīnoties ar nevaļu, savās siltumnīcās ir iekārtojis pilienlaistīšanas sistēmas. Tādas, kas nemaksā daudzus simtus eiro, pavisam vienkārši var iekārtot arī nelielās piemājas siltumnīcā. Ietaupīsies gan laiks, gan ūdens. 
• Atcerieties, ka siltumnīcās aug ne tikai tomāti, kuru audzēšanas padomus dod Elga Bražūne un Mārīte Gailīte, bet arī gurķi un paprika. Savukārt paprikai kaimiņos pavasarī ir vieta redīsiem, dillēm, kressalātiem, spinātiem, rukolai un citiem zaļumiem. 
• Visbeidzot – ko darīt, ja ne sauktas, ne aicinātas siltumnīcā ieviesušās augu slimības, kas apdraud pavasarī izsapņoto ražu.

Preces parametri

Vispārējās īpašības

Izdevējs: Izdevniecība Dienas Žurnāli

Citi piedāvājumi

Akcija

Stādi!

1.00 € 2.09 €
Akcija spēkā: 08.04.2024 – 29.04.2024