Ilgs mūžs

Cena
2.28 €
Svars (kg) 0.090
Izmērs (cm) 25.0 × 17.5 × 0.3

Preces apraksts

Ielūkojamies ilga mūža noslēpumos gan dzīvajā dabā, gan cilvēku vidū. Mēģinām izprast, kā novecošana izpaužas dažādos līmeņos un iepazīstinām ar iespējām palēnināt vai apturēt novecošanas procesus, vienlaikus skarot arī vīzijas par nemirstību un mūžīgo jaunību.

Mūsu nākotne – dzīvot ilgi un laimīgi
Cilvēku mūža ilguma palielināšanās ir viena no progresa liecībām, un vienlaikus tā daudzviet pasaulē ir saistīta ar sabiedrības novecošanu. Tas rosina pētījumus, jo par to, kā un kāpēc cilvēks noveco, vēl arvien ir daudz jautājumu. Atbildot uz tiem, mēs nākotnē spēsim pievienot dzīvei papildu sudraba gadus, vienlaikus izvairoties no novecošanas nepatīkamās daļas.

Darbīgas smadzenes noveco lēnāk
Speciālisti uzskata, ka novecošana skar cilvēku gan fizioloģiski, gan psiholoģiski, mainot domāšanu un prāta spējas. Tomēr cilvēks pats lielā mērā var noteikt savu dzīves kvalitāti seniora gados. Piemēram, lai saglabātu asu prātu arī mūža nogalē, to nepieciešams nodarbināt lasot, rakstot dienasgrāmatu vai risinot krustvārdu mīklas.
[<--break->]
Ģenētiskā laika atskaite – telomēras
Uzskatā, ka novecošanas galvenais cēlonis ir laika nenovēršamais ritējums, ir sava daļa patiesības. Tomēr šā pulksteņa mehānisms lielā mērā darbojas mūsos pašos un nav atkarīgs no ārējiem apstākļiem. Noskaidrojot sakarības starp gēnu darbību un novecošanas pazīmēm, mēs, iespējams, spētu palēnināt vai pat pilnīgi apturēt tās gaitu.

Dzīves ilgums skaitļos
122 gadi un 164 dienas ir garākais dokumentētais cilvēka mūžs, ko sasniegusi 1875. gadā dzimusī un 1997. gadā mirusī francūziete Žanna Kalmenta. Lasi skaitļu un faktu apkopojumu par organisma novecošanu un ilgdzīvošanas rekordiem.

Aktivitāte nāk talkā iedzimtībai
Novecošanā būtiska loma ir iedzimtības un vides mijiedarbībai. Veselīgs dzīvesveids var cilvēka mūžam pievienot kādu papildu gadu. Pēc speciālistu domām, dzīvi ir iespējams piepildīt ar fiziskām, garīgām un sociālām aktivitātēm, lai mūža nogale nebūtu slimību, sāpju un ciešanu virkne.

Cilmes šūnas var atjaunot organismu
Cilvēka organismam piemīt apbrīnojamas spējas atjaunoties, un šo procesu pastāvīgi uztur cilmes šūnas. Ja jau mums pati daba devusi šādas rezerves daļas, kāpēc gan laikus neievākt cilmes šūnas jaunībā un neizmantot vecumdienās, lai uzturētu sevi kārtībā?

Samazinot kalorijas, pieliekam gadus
Vai ēdot veselīgi, iespējams aizkavēt novecošanu? Ja tic atziņai, ka cilvēks ir tas, ko viņš ēd, vai nevērīga attieksme pret uzturu būtu līdzvērtīga lēnai sevis mērdēšanai? Vienlaikus tiek minēts, ka tie, kuri mazāk ēd, dzīvo ilgāk. Aplūkojam aktuālāko pētījumu rezultātus par uztura ietekmi uz novecošanas procesu un dzīves kvalitāti.

Kā arī daudz citi interesanti raksti.


Citi piedāvājumi