Vārīts kartupelis ar tunča un kaperu mērci
Zināms, ka ar visu mizu vārīts vai cepeškrāsnī cepts kartupelis ir veselīgākie veidi, kā kartupeļus pagatavot. Un šāds tupenis ir arī ērti paņemams līdzi uz darbu. Mērcīti savukārt var pārvadāt mazā burciņā un maltītē abus garšīgi savienot.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes (ar visu kartupeļu vārīšanu)
Daudzums: 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Sastāvdaļas:
- 2 vidēja izmēra kartupeļi
Mērcei:
- 1 mazā kārbiņa konservēta tunča
- 2–3 ēd. k. skābā krējuma
- 2 tējk. citrona sulas
- 1 tējk. zivju mērces
- 1 ēd. k. marinētu kaperu
- sāls un pipari
- dilles
Zivju mērci iesaku "neapiet" – nelielā daudzumā lietota, tā piešķir ļoti labu garšas noti.
Pagatavošana:
1. Novāra vai izcep cepeškrāsnī kartupeļus ar visu mizu. Atdzesē.
2. Tuncim nolej lieko eļļu vai šķidrumu (ja izmanto savā sulā), liek bļodiņā un saspaida ar dakšiņu.
3. Pievieno tuncim skābo krējumu, citrona sulu, zivju mērci, samaisa. Pēc garšas pievieno sāli, kā arī svaigi maltus melnos piparus. Iemaisa marinētos kaperus.
4. Pārgriež vārītos kartupeļus krusteniski, "atver", lai ir vieta pildījumam, un pārlej ar tunča mērci. Piestāvēs arī svaigas dilles.
Kārtainie tunča salāti burciņā
Vienlaikus svaigi un kraukšķīgi, un arī gana sātīgi salāti. Kārtas var mainīt vietām, var arī pievienot vēl kādu citu kārtu, piemēram, konservētus kukurūzas graudus, papriku, sīki sakapātus seleriju kātus – kas nu kuram labāk garšo.
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes (ja kartupeļi un burkāni jau vārīti)
Daudzums: 1 - 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: patīkama ņemšanās
Sastāvdaļas:
- 1 neliels vārīts kartupelis
- 1 neliels vārīts burkāns
- 2 ēd. k. konservētu zaļo zirnīšu
- 1 mazā kārbiņa konservēta tunča
- 1 neliels mazsālīts lauku gurķis (var arī svaigu vai marinētu, kā gribas)
Ja vēlas, var pievienot arī plānu kārtiņu sīki sagriezta sarkanā sīpola.
Mērcītei:
- 2 tējk. majonēzes
- 1 ēd. k. tējk. skābā krējuma
- sāls un pipari
- mazliet kaperu vai gurķu marinādes garšai un mērces pašķidrināšanai
Pagatavošana:
1. Vārīto kartupeli sarīvē uz rupjās rīves un liek burciņā kā pirmo kārtu. Kā nākamo kārtu liek arī uz rupjās rīves sarīvētu vārīto burkānu.
2. Tad klāj zaļo zirnīšu kārtu.
3. Nolej lieko eļļu vai šķidrumu no konservētā tunča. Saspaida tunci ar dakšiņu un liek burciņā kā nākamo kārtu.
4. Sarīvē mazsālīto gurķi uz rupjās rīves un ber pa virsu visām kārtām.
5. No visām sastāvdaļām samaisa mērcīti un pārlej burciņas saturam.